CONFERÈNCIA A CÀRREC DE MNS. ATILANO RODRÍGUEZ MARTÍNEZ, BISBE RESPONSABLE DE CÀRITAS ESPANYOLA I VISITA ALS TREBALLADORS DE CÀRITAS MENORCA


Conferència de Mons. Atilano Rodriguez a Menorca.

http://youtu.be/m5sD7pgQK_w

Atilano

 

 

 

 

 

 

-

Visita de Mons. Atilano Rodriguez a Càritas Diocesana de Menorca, a IB3 Notícies.

Capítol: 2474 min.28’30”

http://ib3tv.com/carta

ib3

 

 

 

 

-

 

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “NO SON SÓLO CUCHARAS” I CONFERÈNCIA A CÀRREC DE MNS. ATILANO RODRÍGUEZ MARTÍNEZ, BISBE RESPONSABLE DE CÀRITAS ESPANYOLA


Dins dels actes de la celebració del 50 Aniversari de Càritas Diocesana de Menorca, el proper dimecres 25 de febrer, s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “No son sólo cucharas”, la qual ha estat cedida per l’artista de Jaén, Lope Campos.

En aquest projecte fotogràfic l’artista ha intentat plasmar les situacions més pures i bàsiques de necessitat humana, a través de la humanització d’alguna cosa tan simple, però tan plena de significat i simbolisme com és una cullera buida, de plàstic, de les d’un sol ús. Com diu ell: “sense rostre, que pot ser qualsevol; sense color, que pot ser qualsevol; sense ubicació, que pot ser qualsevol; sense edat, que pot ser qualsevol i sense temps, que pot ser qualsevol”. En algunes de les fotografies les culleres són fins i tot transparents; amb la transparència pròpia dels sense rang.

cartel expo cucharas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest és un projecte de col·laboració de Lope Campos, fotògraf i voluntari de Càritas, qui ha cedit a Càritas un tiratge màxim de 100 còpies de cada un dels 44 originals que composen la sèrie, signades i seriades. Aquestes fotografies, estan essent exposades per Càritas en diferents localitats espanyoles, i els donatius obtinguts per la seva venda, son integrament a benefici de Càritas.

Després de la inauguració, i comptant a Menorca amb la presencia de Mns. Atilano Rodríguez, Bisbe responsable de Càritas Espanyola i membre de la Comissió de Pastoral Social de la Conferència Episcopal, es realitzarà la conferència “La Caritat i l’Evangelitació”, al Seminari Diocesà a partir de les 20h.

La funció de monsenyor Atilano Rodríguez, com a responsable de Càritas Espanyola, és la d’acompanyar, humana i espiritualment, als membres de Càritas nacional, en la cerca de nous camins en l’impuls de l’activitat caritativa de l’Església.

Lope Campos, Jaén (España) 1964. Economista. Estudia i treballa a Espanya, Estats Units i Regne Unit. Artista autodidacta. Actualment viu i treballa a cavall entre Jaén i Madrid.

 

Càritas Menorca entregó alimentos a 2.139 personas en 2014


Càritas Menorca entregó alimentos a 2.139 personas en 2014

DOC036

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

NO VOLEM ACOSTUMAR-NOS


Nota de Premsa de Càritas al costat d’organitzacions d’Església d’Espanya i del Marroc

Nota Sucesos Inmigrantes Febrero

 

Nota Sucesos Inmigrantes Febrero0001

Nota Sucesos Inmigrantes Febrero0002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

Participació de Càritas Menorca a la II Jornada de Psicologia “Efectes psicològics de la crisi econòmica”


Aquesta trobada va comptar amb la presència de Mar Pons referent del Programa d’Inclusió
Social de Càritas.

Jornadas Circulo A3-02DOC041

-

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

Ajuntament i Caritas refermen la col·laboració mútua


L’alcaldessa Águeda Reynés ha signat sengles acords de col·laboració amb Caritas relacionats amb l’atenció social en el municipi. El primer d’ells fa referència al Centre Obert Sant Francesc, que finançarà l’Ajuntament amb 6.000 euros i gestionarà l’entitat diocesana. Es tracta d’un programa soci-educatiu a l’àmbit de l’oci dirigit a infants en risc d’exclusió social.

convenis caritas

 

 

 

 

 

 

 

El segon acord suposa la renovació del conveni anual sobre la gestió de les ajudes de primera necessitat, destinades a afrontar necessitats familiars bàsiques. Amb la finalitat de millorar l’agilitat i eficiència d’aquest servei, l’Ajuntament transferirà 13.000 euros a Caritas per tal d’atendre aquesta finalitat, encara que la tramitació prèvia dels respectius expedients serà a càrrec dels serveis socials municipals.

D’altra banda, a  la reunió mantinguda entre Águeda Reynés, el director de Caritas, Joan Mir, i el delegat d’aquesta entitat, Guillem Ferrer, es va tractar també d’incrementar les línies de col·laboració amb una nova proposta. Caritas ha mostrat la seva disposició a aportar estris i electrodomèstics recuperats a través de la Fundació Mestral per equipar els dos pisos que el IBAVI ha cedit a petició de l’alcaldessa amb la finalitat d’atendre necessitats peremptòries de famílies o persones en risc d’exclusió.

 

Càritas Diocesana de Menorca recupera, al barranc d’Algendar, un sistema hidràulic de l’època andalusina per obtenir aigua de reg i poder dur a terme els seus tallers d’inserció sociolaboral


Càritas Diocesana de Menorca, amb el cofinançament del Programa LEADER, va dur a terme al 2014 un projecte que ha permès recuperar una part del patrimoni etnològic del barranc d’Algendar. Concretament, un antic sistema hidràulic datat de l’època andalusí, relacionat amb la ús racional de l’aigua. Amb aquest, es va localitzar i recuperar l’ús de l’antiga font de s’Aranjassa, “motor” del sistema hidràulic, amagada feia més de 20 anys per una densa vegetació. També es va restaurar el sistema de canals de marès que condueix l’aigua als diferents punts, i un dipòsit, de 90 m3. Actualment, aquesta aigua permet regar la planta jove i el banc d’arbres fruiters de varietats locals del projecte Arbres d’Algendar, projecte d’inserció socio-laboral de persones en situació d’exclusió i recuperació de varietats locals de fruiters.

La recuperació d’aquest sistema permet a Càritas Menorca utilitzar uns terrenys antigament abandonats per als seus tallers d’inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió, a més de poder realitzar cursos d’horticultura i jardineria ecològica per a aquest mateix col·lectiu. També s’utilitza aquest nou espai per a les visites d’educació ambiental que es realitzen a alumnes d’instituts de secundària. En aquestes, s’incideix especialment en la necessitat de recuperar una agricultura respectuosa amb el medi ambient, tant pel que fa a la conservació de varietats tradicionals com en les bones pràctiques ambientals (no ús d’agroquímics, etc.).

Part dels treballs de restauració es van realitzar amb persones contractades a través del servei d’orientació laboral de Càritas, donant així oportunitat a persones en situació d’exclusió social, que han estat formades en els cursos o tallers que ofereix Arbres d’Algendar.

Amb aquest projecte, Càritas Diocesana de Menorca, a més de col·laborar amb la conservació d’un espai d’alt valor ambiental i paisatgístic, deixa palesa la importància de la conservació del patrimoni cultural i etnobotànic de Menorca (les varietats locals) com a element clau per a una agricultura tradicional respectuosa amb el medi ambient.

safareig i canalfeinescanal

 

 

 

 

 

Barranc_DOC034

 

 

 

 

 

 

-

 

VISITA DE LES VOLUNTÀRIES DE LA BOTIGA DE MÀ A MÀ DES MERCADAL AL TALLER DE ROBA DE MESTRAL


Aquest dilluns, un grup de 18 voluntàries de la botiga de “Mà a mà” des Mercadal, han visitat el taller de roba de Mestral, per tal de conèixer tot el procés que segueix la roba des que la gent la diposita en els contenidors de Càritas situats als diferents municipis, fins que arriba a les botigues de roba de segona mà.

Les voluntàries, han pogut veure el funcionament i organització del taller i els diferents procediments que segueixen per tal de recuperar el màxim de la roba que es recull, per tal de veure tot el circuit que realitza la roba que es dóna fins que es torna a reutilitzar. D’aquesta manera, les voluntàries poden explicar el projecte als clients de les botigues.

Actualment, el taller de roba compte amb 5 persones contractades, n’Isabel Benito, la responsable del taller, n’Ita Allès com a operària especialitzada, na Cati Cobo i na Benita Arnau com a treballadores d’inserció i en Yuriy Kuksovskyy com a operari de recollida dels contenidors. A més, hi ha 8 persones més que realitzen el seu itinerari d’inserció a Mestral, a través d’una Renta Mínima d’Inserció.

VoluntariesMercadona

 

 

 

 

 

 

 

-

Què fem amb la roba? Una vegada dipositada la roba al contenidor, la recollim i la duim al nostre taller de roba (ubicat a Mestral-Maó), la triem, la seleccionem, l’higienitzem, l’etiquetem i, la major part, la comercialitzem com a roba de segona mà a preus molt assequibles.  També feim pedaços amb roba de cotó o llençols en mal estat, per empreses de neteja, pintors, etc. A més, aquesta roba ens serveix per proveir a persones sense recursos que són valorades per les treballadores socials.

 

L’activitat iniciada amb l’acte generós de la donació per part dels ciutadans ens  permet fer funcionar el nostre taller de formació pre-laboral Mestral, en el que participen persones en situació de risc social, acompanyats pels monitors i educadors.

A més de crear llocs de formació per a persones en situació o en risc d’exclusió social i oferir roba a preus assequibles, amb la donació i compra de roba de segona mà en entitats com la nostra s’aconsegueix també disminuir el consum de matèries primeres i evitar la generació de residus, així com prevenir el canvi climàtic, en disminuir les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle.

Des d’aquí volem agrair la generositat de moltes persones que fan entrega de la roba i, sobretot, volem reconèixer el servei compromès del voluntariat de les nostres botigues, que ofereixen el seu temps per a que aquest projecte sigui possible.

Les voluntàries de la botiga des Mercadal, van poder coincidir a Mestral amb el Sr. Bisbe de Menorca, Salvador Giménez i el nou secretari general de Càritas Diocesana de Menorca, Guillem Ferrer.

Taller Mestral

 

Arbres d’Algendar a la revista Càritas Actua de Càritas Espanyola sobre el ODM7 “Salvar nostre planeta”


document0001(NEW001)document0001document0002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

Concentració en contra de la llei de seguretat ciutadana


Una trentena d’entitats de Menorca, entre elles partits polítics, sindicats i organitzacions ciutadanes s’han unit per fer una crida als menorquins a manifestar-se contra la Llei de Seguretat Ciutadana, batejada popularment com a “Llei Mordassa”, dissabte que ve a Maó.

Manifest Llei Mordassa 2015

La trobada, que s’ha convocat dissabte dia 10 a les 12 hores a la Plaça Constitució, persegueix mostrar el rebuig ciutadà a una normativa que dificulta enormement l’objectiu principal que ha de tenir una Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana: garantir l’exercici efectiu dels drets i llibertats de les ciutadanes i ciutadans.

LleiMordassa2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

Si voleu saber més sobre aquest projecte de llei ho podeu trobar al següent enllaç:

http://www.lamoncloa.gob.es/serviciosdeprensa/notasprensa/documents/proyecto_lopsc_11-07-14.pdf

Us adjuntem també, el manifest redactat per les entitats convocants a Menorca i el cartell de la concentració.

Esperem que sigui del vostre interès.