DIA DE L’AMOR FRATERN


17 d’abril 2014

El Dijous Sant celebrem la institució de l’Eucaristia que és la font, el cor de la nostra fe i l’aliment de la nostra caritat. També celebrem el Dia de l’Amor fratern, ja que no es pot separar la celebració de l’Eucaristia i l’amor als germans. Un amor que s’expressa en el servei humil i gratuït, a l’estil de Jesús.

L’evangeli d’aquest dia Sant constata que Jesús sempre ha viscut estimant; i ara convida “els seus” a viure estimant amb gestos concrets de servei i donació personal,” Us he donat exemple perquè vosaltres ho feu tal com jo us ho he fet.” (Jn 13,15) Aquesta actitud és pròpia de qui sempre ha tingut Déu com a punt de referència fonamental i és conscient que aquest és el millor camí per acostar-nos a Ell. L’Amor és la motivació que mou tota la nostra fe. Jesús va viure estimant a tothom. Al seu cor no hi havia lloc per l’odi. Perquè no tenia por. L’amor de Déu havia desterrat la por del seu interior. La por al fracàs, al dolor, al que diran… No desitjava més que estimar, estimar Déu i el proïsme. Amb accions concretes i senzilles, com servir els seus amics.

L’Eucaristia és el signe de la vida de Jesús, tota ella donació generosa i viscuda per bé dels altres. Celebrar-la i rebre-la és senyal que tota la comunitat, i cada un dels qui en formem part, volem ser transformats a imatge d’Aquell que rebem.

L’anyell pasqual es menjava en família i en actitud de posar-se a caminar. L’Eucaristia, en actitud de construir el Cos de Crist, que és l’Església. I de disposició de fer el camí de la vida seguint i acompanyant el Senyor i Mestre que va viure per servir. La seua pregunta ens ha de remoure profundament: “Enteneu això que us acabo de fer?” Si ho entenem, com ho vivim?

Càritas, en la nostra tasca permanent de sensibilització i animació de les nostres comunitats,  vol posar en valor la celebració del dia de l’amor fratern i del dia de caritat, ressaltant la vinculació de la fe amb la caritat. És una manera que, com a expressió del nostre compromís cristià, tots ens animem a col·laborar de manera estable amb Càritas, o alguna altra institució sociocaritativa de l’Església. Per tant, la celebració del Dijous Sant és un bon moment per potenciar la sensibilització a la comunitat cristiana sobre la necessitat d’intensificar el testimoniatge de la caritat.

La caritat és la que realment ens fa lliures i feliços. On hi ha caritat, hi ha llibertat.  La font de l’alegria, que diria S. Francesc, està en el donar-se i a donar fins al final. “Fa més feliç donar que rebre”. Prova-ho.

No tinc ni or ni plata, però porto amb mi el més valuós que se m’ha donat: Jesucrist.
Vinc en nom seu  per alimentar la flama d’amor fratern que crema en tot cor.
( Papa Francesc, JMJ en Río)

 

«AJUDAR EL DOBLE, NO ET COSTA RES», LEMA DE LA CAMPANYA INFORMATIVA DE CÀRITAS SOBRE L’ASSIGNACIÓ TRIBUTÀRIA DE L’IRPF


Com en anys anteriors, Càritas convida els contribuents a marcar les dues caselles d’assignació solidària a la declaració de la renda. Gràcies als fons aportats a través de l’IRPF, durant 2013 es van finançar gairebé 600 projectes a 61 Càritas Diocesanes de tot Espanya, entre elles Càritas Menorca.


“Ajudar el doble, no et costa res. Si ajudes, no et quedis a mitges”. Amb aquesta invitació, Càritas Espanyola llança un any més, una Campanya informativa sobre l’Assignació Tributària 2013 amb la qual es pretén recordar a tots els contribuents que tenen la possibilitat de marcar conjuntament les dues caselles a la Declaració de la Renda.

 

Càritas Menorca vos convida a avalar la candidatura de la Fundació FOESSA al Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials 2014


Maó, 14 d’abril de 2014

La Fundació FOESSA (Fomento de Estudios Sociales y Sociología Aplicada) es va constituir l’any 1965 amb l’impuls de Càritas Espanyola davant la necessitat de conèixer la situació social d’Espanya de forma objectiva i persistent com alternativa i complement a les iniciades polítiques de desenvolupament creades al nostre país en aquells moments.

Des del seu origen, els successius sis “Informes” sobre la situació i el canvi social d’Espanya publicats per la Fundació han assenyalat la importància de conèixer la situació social de l’estat espanyol a través de les anàlisis dels processos en què es manifesta l’evolució social, així com les  estructures i tendències que es corresponen amb aquests processos.

Actualment FOESSA està a punt de publicar el VIIè  Informe sobre exclusió i desenvolupament social a Espanya 2014 amb una ampliació de l’Informe referent a la nostra Comunitat Autònoma a petició de les Càritas d’Eivissa, Menorca i Mallorca.

VI_informe_exclusion_socialAquesta candidatura de la Fundació FOESSA al Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials ha estat presentat conjuntament per la Universitat Complutense de Madrid, la UNED i la Universitat Pontifícia de Comillas.

Des de Càritas Menorca creim que seria un bon  reconeixement per al treball que duu a terme la Fundació FOESSA, que celebra els seus 50 anys, poder comptar amb la major quantitat d’avals possibles. És per això que demanam la vostra col·laboració.

Clicant sobre el següent enllaç, podeu tenir a mà un Dossier de presentació de la candidatura i una Carta d’aval que podeu signar, tant personalment com en nom d’una institució, i enviar al següent correu abans del 30 d’abril: fpa@fpa.es

-

Feu clic sobre la imatge de dalt per veure el “VI Informe sobre exclusión y desarrollo social en España 2008“.

-

 

VISITA DEL BISBE ALFONSO MILIÁN A CÀRITAS MENORCA


Dimarts 08 d’abril de 2014

 • “en cáritas no notamos la mejoría económica que ya existe, porque la mejoría económica va para los de arriba”

 • “en las crisis uno saca lo mejor que tiene en el corazón para ayudar a los demás”
  -”si nosotros al pobre sólo le damos pan, si no le damos trascendencia, lo dejamos sepultado en el sepulcro”

 • cáritas es un termómetro porque pisa la calle, está con los pobres”

 • “el amor no impone, el amor fortalece”

 • “dios nos enriquece con la pobreza. nosotros enriqueceremos a la gente desde nuestra pobreza”

 • “si nosotros solucionamos los problemas de los pobres como una oficina de cualquier entidad, el pobre se va más pobre”

 • “cáritas tiene que formar el corazón. esta sociedad no cambiará cuando se solucione la economía, se solucionará cuando cambie el corazón”

  FormacioMilian

   

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

AMB LA PUBLICACIÓ “ANÀLISI I PERSPECTIVES 2014″ FOESSA I CÀRITAS EVIDENCIEN UN ESCENARI SOCIAL DE POBRESA CREIXENT I DRETS MINVANTS


Destaca el paper fonamental que està jugant la família com a element nuclear per enfrontar les situacions més complicades

PrecariedadCohesionLa qualitat i fortalesa de les relacions socials a Espanya són un recurs de vital importància per evitar el risc de fractura social generat pels efectes de la crisi en els nivells de renda i de desigualtat. Aquesta és una de les constatacions que més criden l’atenció del document.

Per als experts de FOESSA, això suposa una oportunitat a l’hora de construir una resposta més solidària i participativa als efectes d’una crisi que segueixen sent visibles, si es té en compte que durant 2013 s’ha consolidat la tendència de pèrdua de disminució del nivell mitjà de renda a Espanya -un retrocés de dos punts i mig des de 2010- i s’han aguditzat les diferències de renda entre les llars.


Segons les dades analitzades en el document, la renda mitjana de la població espanyola és, en termes reals, inferior a la que hi havia l’any 2000, fins al punt que el nostre país s’ha convertit en un dels països de la Unió Europea on la renda es reparteix de manera més desigual. A més, les formes més severes de pobresa són les que més han augmentat amb la crisi, duent al nostre país als primers llocs del rànquing europeu en qualsevol classificació que es faci d’indicadors de pobresa.

Precariedad y Cohesión social AP2014 (PDF)

Alhora, es dóna un doble procés d’empobriment de la societat espanyola, caracteritzat per una caiguda de les rendes i l’augment de la desigualtat en el seu repartiment, amb un enfonsament de les rendes més baixes. Això ha suposat que el percentatge de llars sense ingressos hagi crescut del 2 % al 4 % en l’últim trimestre del 2013 i que el nombre de llars en aquesta situació hagi passat des d’uns 300.000 a mitjan 2007 a ​​gairebé 700.000 a finals de 2013.

Si més enllà de pobresa econòmica parlam d’exclusió social, FOESSA comprova com l’empitjorament de la situació social a Espanya s’estén a amplis sectors de la població. Actualment, només 1 de cada 3 persones al nostre país es troba lliure dels 35 problemes que s’han identificat en el primer avanç de resultats l’Enquesta FOESSA, el que suposen 16,5 punts menys que el 2007. Aquest nucli central de la societat espanyola que anomenem integració plena és ja una estricta minoria, mentre que l’espai social de l’exclusió social -que era al voltant d’un 16,3% de la població el 2007-, s’ha intensificat notablement fins a arribar al 25,1% de les llars el 2013.

Un total de 11,7 milions de persones (3,8 milions de llars) estan afectades a Espanya per diferents processos d’exclusió social, el que suposa 4,4 milions de persones més que el 2007 (un increment del 60,6 %) . Així mateix, 5 milions de persones es troben ja afectades per situacions d’exclusió severa, un 82,6 % més que el 2007.

No hi ha dubte que són els àmbits de l’ocupació , de l’habitatge i de la salut dels que més han aportat a l’augment de la fractura social. Així la incidència dels problemes d’exclusió de l’ocupació es multipliquen per 2,5 i els de salut es dupliquen. Res sembla indicar que la implementació de la reforma laboral hagi contribuït a la creació d’ocupació -que ha seguit destruint després de la seva posada en marxa- ni a la reducció de la temporalitat de les noves contractacions. Els problemes d’habitatge, que partien d’un nivell relativament elevat, s’incrementen un 36%. És significatiu el creixent número de les llars que per mantenir el seu habitatge han de fer un esforç econòmic tan important que els col·loca en situacions de pobresa severa un cop descomptades les despeses d’habitatge. I és també important l’augment de llars que presenten dificultats per comprar medicaments.

En aquest context, però, hi ha indicadors que apunten al manteniment d’un gran recurs de capital social en la societat espanyola, que és de vital importància preservar: el paper exercit per la família ha estat una mostra evident d’un poderosíssim element nuclear amb el que compta la nostra societat per enfrontar les situacions més complicades.

Què està en joc? A “Pobresa i Cohesió Social” es posa de manifest que ni la pobresa ni l’exclusió social són exclusives d’aquesta època. El que la crisi ha evidenciat és el caràcter contracíclic de la nostra economia, és a dir, creix la pobresa en època de recessió, però no es recupera en la mateixa mesura en èpoques expansives.

El que està en joc no és el perquè d’aquesta crisi, sinó com volem sortir de la mateixa. En aquest sentit, la proposta de Càritas és la de sortir tots i cada un, junts i sense que ningú quedi abandonat a la seva sort i a les injustícies d’un model que clarament ha mostrat les seves debilitats.

Com els autors de “Pobresa i Cohesió social” insisteixen en recordar, no és possible esperar més per dur a terme mesures redistributives que impulsin processos de cohesió social. Caminar cap a un model dual  és aventurar-nos a la manca d’entesa i de convivència. És renunciar a la construcció d’un projecte comú. Per contra, un compromís ferm per la cohesió social, pel “rescat a les persones”, suposarà establir les bases d’una recuperació real que vagi més enllà d’alguns indicadors macroeconòmics.

 

CONTRA EL RACISME I LA XENOFÒBIA, RESPECTE AlS DRETS I APOSTA PER LA CONVIVÈNCIA


Càritas. 21 de març de 2014.- Davant la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, Càritas Espanyola vol alertar avui, 21 de març, sobre la persistència entre nosaltres, com un virus, d’actituds de rebuig a l’altre, al diferent. Dia a dia, aquestes conductes actuen destructivament en els nostres barris i comunitats, ocasionen sofriment en moltes persones i accentuen, en nombroses ocasions, les situacions de precarietat i vulnerabilitat social.

ContraRacismeAposta per la convivència

Avui és un dia per mirar, dins de nosaltres, de la nostra societat, de les nostres institucions i de la nostra Església, en quina mesura acceptem conviure amb aquesta realitat d’intolerància, que s’oculta sota la disfressa de l’habitual i quotidià, sense comprendre que depèn de tots i cadascun de nosaltres respondre al rebuig al diferent amb la generositat de l’acolliment.

Aquesta és la direcció, com a xarxa d’acompanyament i suport a les persones que arriben a viure entre nosaltres a la recerca d’oportunitats, en que Càritas vol seguir avançant. Per a això, necessitem seguir apostant per la convivència intercultural i no renunciar a l’obstinació de construir espais humans acollidors, incloents, enriquidors, lliures d’estereotips i de prejudicis cap als nous veïns i veïnes.

 

Com ens recorda Francisco, “es tracta de nens, dones i homes que abandonen, o són obligats a abandonar, les seves cases per moltes raons, que comparteixen el mateix desig legítim de conèixer, de tenir, però, sobretot de ser ´una mica més´”.


Cridada als poders públics

Avui és també un dia per recordar que, segons siguin les polítiques i les actuacions de les Administracions Públiques, el racisme i la xenofòbia es poden “propagar” o es poden “abordar”. I en aquests moments, observem amb preocupació un debilitament i dispersió de les actuacions, suports, programes i projectes que, des dels àmbits locals, podrien mobilitzar els recursos i serveis necessaris per avançar en la integració i la cohesió social.

A més, mentre el marc legal d’estrangeria dificulta cada vegada més que persones, famílies i treballadors –conveïns nostres– puguin exercir plenament els seus drets i conviure en condicions equitatives i dignes, s’amplifiquen de forma irresponsable missatges que no fan sinó generar alarma social i enfortir la idea que l’“estrany” o el “diferent” són, si més no, sospitosos.

-
Respecte als drets humans

Creiem que amb tot això s’estan posant en joc una sèrie de drets humans, que o són de tots o, simplement, no són tals drets. En aquest camí, resta molt camí que recórrer, si realment desitgem eradicar de l’interior de les nostres comunitats i dels nostres cors, el virus del racisme i la xenofòbia.

Càritas la missió del qual és treballar per la justícia, ho fa també perquè “una cultura de la trobada sigui capaç de construir un món més fratern, un món millor” (Missatge Jornada Mundial Migracions 2014).

 

Marxa de la Dignitat #22M Menorca


El pròxim dissabte Menorca s’uneix a les  marxes de la Dignitat organitzades arreu de l’estat.  Sortiran de Ferreries a les 10h  des de l’Avgda. Verge del Toro (Hotel Oar) i des d’Alaior, també a les 10h, des de la zona d’aparcament del Poliesportiu.

Està previst que arribin a Es Mercadal a les 12h i es trobin tots allà a la concentració a la Pl. Pere Camps (C.P. Monte Toro)

El 22M posa’t en Marxa!!!

22M_2_cat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

Espectacle “ILUSIÓN”, Nit de màgia a benefici de Càritas Menorca


Amb més de 100 funcions exitoses, arriba al Teatre Principal de Maó, el màgic Fernando. Un dels màgics amb més projecció d’Espanya. Les persones que han pogut gaudir dels seus espectacles diuen que no té desperdici!. Màgia i humor, humor i màgia,  s’uneixen en un divertit espectacle en el qual els espectadors són els protagonistes. T’ho vols perdre?
El dissabte 22 de març a les 19 hores al Teatre Principal de Maó, tindràs ocasió de participar-hi.

La seva actuació és organitzada per l’empresa Regestril. La recaptació serà a benefici de Càritas Diocesana Menorca.

El Preu pels adults és de 10 euros
Pels infants: 5 Euros

Entrades ja a la venda al Teatre Principal i a ticketmaster.

Esperam que sigui del vostre interès.

Trailer Youtube: http://youtu.be/zLfGGiIH6bw 

FERNANDOGARCIAposter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

DONES DAVANT LA CRISI – 8 Març, Dia Mundial de la Dona


8 DE MARÇ DIA MUNDIAL DE LA DONA.
DONES DAVANT LA CRISI

Raquel Marquès
Periodista i Voluntària Càritas D. Menorca

 

-

La discriminació social i laboral de la qual en són víctimes les dones no és quelcom nou. La marginació per sexe no és una situació injusta que hagi florit arran de la crisi. Ans al contrari, es tracta d’un fenomen que ha anat en augment complint els tempos d’una precarietat ocupacional que alimenta el seu despietat estómac capitalista acarnissant-se amb el sexe femení.

En els últims anys les dones han sofert les conseqüències de la destrucció de llocs de treball i ho han patit amb major incidència que en el cas dels homes. No és increïble que el món estigui encara marcat per la diferència de sexe? On és la igualtat per a tots els agents socials que empenyen aquesta gran casa la qual anomenem Humanitat?

Davant aquesta crisi financera, però per sobre de tot de valors, hauríem de demanar-nos quin pou s’ha empassat la veu dels Estats que ha de vetllar per la igualtat. On són aquells als quals se’ls hi omple la boca parlant de polítiques de paritat que és evident que no funcionen?. I més preocupant encara és pensar que aquesta discriminació s’ha produït amb la mateixa intensitat en època de bonança econòmica.

Les mesures d’austeritat amb les que combatre la crisi retallen els drets socials adquirits amb l’esforç de dignes generacions predecessores que van creure en el sistema democràtic. A les diferències salarials adquirides que començaren ja amb la incorporació de la dona al treball, s’hi suma la precarietat. Són moltes les empreses que encara avui tracten a la dona com un treballador de segona. Són moltes també les professionals que no fan valer el seu dret a la conciliació laboral i familiar per por a l’acomiadament.

Mentre l’eliminació de la bretxa de sexe no és un fet, les dones agafen les regnes de la injustícia per tal de capgirar el seu destí. El 2008, el primer any de la crisi, les conclusions del congrés “L’agenda del feminisme en el segle XXI” -celebrat a Madrid- van ser del tot clares. La tribuna va advocar per recolzar la tasca de la dona com a peça clau per sortir de la crisi. En aquest sentit, els especialistes coincideixen en que elles han sabut veure més oportunitats en aquesta recessió econòmica que els homes.

Un bon exemple de tot aquest moviment de subsistència són les iniciatives sorgides en les zones rurals. La dona ha anat guanyant espai de la mà de les cooperatives i les societats laborals com a alternativa per fer front a la crisi. Una manera estratègica per a que es compleixin els drets laborals de les treballadores rurals i per a donar visibilitat a feines poc o gens reconegudes per la resta de la societat. El cooperativisme s’ha alçat en els últims anys com a alternativa a la desocupació en les zones rurals. Projectes que funcionen per objectius i no per tasques, una emprenedoria que ha aconseguit minvar la despoblació del medi rural.

És així com la dona és la principal víctima però alhora solució d’una crisi produïda per un model econòmic que prioritza els guanys per damunt dels drets socials. El Dia Internacional de la Dona ha de traspassar la frontera d’una efemèride més per reflexionar i preguntar-se fins quan permetrem aquesta violació de drets fonamentals de les persones. Quan es reconeixerà el paper protagonista de la dona en el progrés social?.

Dia Internacional de la Dona, Es Mati de Menorca, cadena COPE.
Entrevista a Educadora Social de Càritas Menorca, Marta Frias.

http://www.cope.es/player/marta6mr&id=2014030612490001&activo=10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

Arbres d’Algendar, arbres fruiters per a la inserció soci-laboral


El projecte Arbres d’Algendar, de Càritas Diocesana de Menorca, és un estímul a la recuperació del valuós patrimoni cultural i agronòmic específic de Menorca, reactivant la producció de varietats locals d arbres fruiters i que serveix a la inserció soci-laboral de persones en situació o risc d’exclusió social.

Per entendre la importància intrínseca de l’activitat és necessari conèixer l’impacte que el cultiu de diversitats foranes ha suposat per a les varietats locals d’arbres fruiters les quals, especialment en les últimes dècades, han vist reduïda la seva producció en detriment de nous cultius més estandarditzats. El pas dels anys, al costat de la recerca d’una producció massiva i menys costosa han provocat que l’agricultura tradicional, basada en l’autosuficiència i l’herència del patrimoni comencés a desaparèixer; si bé, el que no s’ha tingut en compte és que aquella agricultura, fonamentada en la autoarquia, suposava  un equilibri per a la diversitat etnobotànica sostenible i de baix impacte ambiental.

La producció tradicional ha permès al llarg dels segles que cada regió originés les seves pròpies varietats de cultiu de plantes amb algun tipus d’interès (agrícola, industrial, medicinal). Aquestes races, fruit d’un cultiu adaptat a les condicions ambientals de cada regió, va sofrir un canvi desfavorable amb la introducció de noves pràctiques agrícoles que, d’una o una altra manera ,obligaven a l’estandardització de les varietats de cultiu. L’aspecte negatiu d’aquesta nova producció va arribar al seu punt àlgid amb l’aparició de noves plagues i malalties que cada vegada es van fer més freqüents, i que ,a causa de l’homogeneïtzació, van tenir un impacte encara major. Però la conseqüència més greu, encara que més silenciosa, va ser que aquestes noves varietats van provocar que es deixessin de conrear les tradicionals, posant en perill la seva continuïtat, la qual cosa suposa, a més, la pèrdua d’un potencial genètic de valor incalculable.

Els participants dels tallers pre-laborals de Càritas Diocesana de Menorca, derivats dels serveis socials municipals i les orientadores laborals de la pròpia entitat o altres entitats, treballen en la recuperació de varietats mitjançant dues grans accions: d’una banda la creació d’una col·lecció de varietats locals o “banc genètic”, a partir de material vegetal recol·lectat a l’ illa mitjançant la prospecció realitzada; en total, en la col·lecció s’han donat d’alta més d’un centenar de registres, sobretot de pereres, pomeres i figueres. D’altra banda, s’ocupen en la producció de planta jove per a la seva comercialització; el viver disposa de dues fases, la reproducció (planters, esqueixos, empelts) i l’engreix i manteniment en el camp de cultiu per ser comercialitzat com a planta jove de 2 anys. Tot el procés es duu a terme sota una certificació d’agricultura ecològica i respectant les tècniques tradicionals.

Els integrants del projecte Arbres d’Algendar reben ajuda econòmica i formació basada en l’adquisició d’hàbits socials i laborals per afavorir la seva integració i/o inserció social i laboral. Monitors de referència i educadors socials s’encarreguen del seguiment individualitzat delsparticipants durant el seu itinerari d’inserció soci-laboral, mitjançant entrevistes, acompanyaments, coordinacions internes i amb agents externs, formacions, derivacions a altres serveis, així com altres mètodes.

El 2013 van passar pel taller Arbres d’Algendar un total de 17 participants, 7 dels quals van rebre una beca de Càritas Diocesana de Menorca;  7, una Renda Mínima d’Inserció, i 3 van realitzar Treballs en Benefici de la Comunitat.

L’engegada del taller pre-laboral Arbres d’Algendar neix amb la intenció de millorar la ocupació de persones en situació o risc d’exclusió social en activitats lligades a la sostenibilitat ambiental, a més, el projecte dedica esforços a la sensibilització de la població, i ofereix tallers educatius i visites guiades a alumnat d’educació secundària, promovent l’agricultura ecològica i el consum responsable.

Projecte Càritas Diocesana de Menorca.
Més informació: www.arbresalgendar.com

 

-