Actes 50 Aniversari Càritas Menorca


Inauguració de la Nova botiga de Càritas Menorca a Ciutadella i Concert a benefici de l’entitat organitzat per “Som Gospel” a la Catedral.

 

El proper divendres  5 de juny, a les 19,30h tindrà lloc la inauguració de la nova botiga Mestral, amb la presència de Mons. Salvador Giménez, Bisbe de Menorca alc/ Vila Juaneda, 5 de Ciutadella.

La botiga substituirà els dos espais existents fins ara al municipi, que es trobaven a la Plç. Concòrdia i al c/ Puríssima. Es tracta d’un local més gran, més cèntric i al que hem fet algunes reformes per tal de donar-li aire més modern i actualitzat.

Aquest nou espai es suma a la xarxa dels ja existents i que recolzen el projecte Taller Mestral, gràcies a la col·laboració de tantes persones voluntàries que formen part de l’equip de Càritas.

La filosofia que sosté aquesta Xarxa de Botigues Solidàries de Càritas, no és altra que posar a l’abast de la ciutadania el resultat de l’acció d’inserció social i laboral que es treballa als tallers prelaborals de Mestral, on la recuperació de roba de segona mà i altres productes suposen afavorir una nova alternativa solidària i mediambiental.

Aquest mateix dia a les 21h a la Catedral, el grup “Som Gospel” oferirà un concert a benefici de Càritas, en commemoració del 50 aniversari de l’entitat. Volem aprofitar per fer-los arribar el nostre més sincer agraïment.

CARTELL SMG_CARITAS_2

Les entrades (donatiu de 5€) es poden trobar a:

• Ciutadella, Oficines Càritas Arxiprestal, c/fivaller, 20 i Libreria Pau, c/9 juliol, 23
• Ferreries, Botiga “Mà a Mà”, plaça Espanya.
• Mercadal, Llibreria “Monte Toro”, c/d’en mig, 8
• Alaior, Bar “Ca na Divina”, plaça constitució, 9
• Maó, Oficines Càritas Diocesana de Menorca- Edifici Calàbria, c/Sta. Eulàlia, 83 i  Llibreria Tramuntana, camí d’es Castell, 12

Us animam a participar i celebrar aquests anys junts, al costat dels que més ho necessiten.

 

CARRERA A BENEFICI DE CÀRITAS MENORCA, ROTARY CLUB MENORCA


Rotary Menorca ha hecho entrega de la recaudación obtenida de su carrera solidaria a Càritas Menorca, la cantidad que asciende a 500 euros ha sido recogida por Guillem Ferrer, Secretario General de Cáritas Menorca, los cuales irán destinados a ayudas de emergencia, para las personas más vulnerables de nuestro entorno que atienden los servicios de acción de base de la entidad.

Gracias a todos!

DonacioRotary15

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

CÀRITAS DIOCESANA DE MENORCA SIGNA UN CONVENI DE COL·LABORACIÓ AMB EROSKI I INSTAL·LA UN CONTENIDOR AL PÀRQUING DE SANT LLUÍS, PER LA RECOLLIDA DE ROBA EMPRADA


Càritas ha signat un conveni de col·laboració amb la xarxa de supermercats Erosky per instal·lar un contenidor per la recollida de roba emprada. El contenidor s’ha col·locat al pàrquing de l’establiment que la cadena té al polígon de Sant Lluís i no es descarta la col·locació de nous contenidors a altres supermercats Erosky.

IMG-20150519-WA0004

 

 

 

 

 

-

D’aquesta manera, al municipi de Sant Lluís hi h 3 contenidors repartits estratègicament pel poble: Avinguda de la Pau, C/ Son Parruquet i pàrquing de l’Erosky de Sant Lluís.

D’aquesta manera, es facilita una bona recollida del residu tèxtil i al mateix temps, es potencia el taller Mestral en vistes a aconseguir els objectius socials, laborals i mediambientals que Càritas persegueix per tal d’afavorir l’ajuda a les persones que es troben amb una situació de vulnerabilitat.

Càritas agraeix als directius d’aquest supermercat solidari, les facilitats donades i la seva predisposició a participar en els nostres projectes en pro dels més vulnerables, i la suma que fa a les altres empreses Menorquines que estan col·laborant amb els diferents projectes de la nostre entitat.

IMG-20150519-WA0002

 

 

 

 

 

 

-

 

CAIXA COLONYA REPARTE SUBVENCIONES A 14 ENTIDADES DE LA ISLA


Caixa Colonya ha concedido 200.929 euros en subvenciones a 113 entidades de Balears, 14 de ellas de Menorca, a través de las donaciones del programa Estalvi Ètic, que la Caixa Colonya promociona entre sus clientes.

Ayer tuvo lugar en el Molí del Rei de Maó, con presencia del coordinador de Estalvi Ètic de Colonya, Antoni Amengual, el acto de entrega de las subvenciones a la Asociación de Diabéticos (ADIME), la Agrupación Musical de Ciutadella, la AAVV de Sa Colàrsega,laAPIMAdelDoctorComas, Pas a Pas, Càritas Diocesana de Menorca, el consorcio Mestral-GOB, Iglesia Evangélica, Fundació de Discapacitats, GOB, Iglesia Anglicana, Soncirc, Asociación de Esclerosis Múltiple y Proyecto Hombre.

Caixa Colonya dentro del programa de Estalvi Ètic destina también 33.724 euros al fondo de solidaridad para ayudas y emergencias y 11.000 euros al proyecto de urgencias socialesdeCreuRoja.Entotal,CaixaColonya ha donado este año 234.653 euros, un 28 por ciento más que en 2014.

Kiosko y Más - MENORCA DIARIO INSULAR - 19 may. 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

NOU SISME A NEPAL


Quan la normalitat començava a arribar a Nepal, després del terratrèmol que fa tres setmanes va deixar més de 8.000 morts, la terra ha tornat a tremolar.

Després del primer sisme el passat, 25 d’abril, que va sumir al país en el caos i va deixar  més de 8.000 morts i enormes danys materials, aquesta nova rèplica al nord-est de Katmandú ha tornat a deixar més de 57 morts i un miler de ferits, a més d’altres 17 morts a Índia.

D’acord a les últimes estimacions oficials, més de 8 milions de persones s’han vist afectats pel terratrèmol, que ha deixat més de 190.000 habitatges destruïts i altres 175.000 severament danyades. Aquest és el motiu pel qual el refugi temporal dels damnificats és una de les majors prioritats.

NEPAL

 

 

 

 

 

 

 

 

-

Fins a aquest moment la xarxa de Càritas ha llançat un pla d’emergència per garantir ajuda humanitària a 175.000 persones i ha desplegat en terreny a 32 tècnics expatriats de nou Càritas nacionals per recolzar el treball de Càritas Nepal.

Des de Càritas Menorca ens sumem al sofriment de totes les persones que estan en aquesta situació a causa d’aquest desastre i volem sumar esforços a l’ajuda que s’està aportant des de Càritas Espanyola, per pal·liar en part, el patiment dels ciutadans de Nepal.

Per col·laborar en aquesta emergència es pot fer a través dels següents comptes bancaris, concepte “NEPAL”
-
SA NOSTRA
ES80 0487 2035 15 9000026034
-
LA CAIXA
ES70 2100 0055 51 0103680278
-
COLONYA
ES82 2056 0012 23 4218000482
-

COL·LABORA!

 

Firma conveni Cooperativa San Crispín


Aquest matí Antoni Aguiló, Gerent de la Cooperativa Sant Crispin d’Alaior, i Joan Mir Llorens, Director de Càritas Diocesana de Menorca, han signat un Conveni de col·laboració. Aquest conveni sorgeix dins els paràmetres de Responsabilitat Social Corporativa i neix del desig d’aquesta empresa, d’ajudar a donar resposta i pal·liar, en la mesura del possible, les necessitats que, l’actual situació econòmica del nostre entorn, ha creat.

Amb aquest acord, des de la Cooperativa, es recolzen projectes de Càritas com el Centre Obert de Sant Francesc, del programa d’infància i joventut, aportant fruita setmanalment per berenar als menors; participant en els sopars de Nit Bona, aportant els productes necessaris, que es reparteixen entre el usuaris de les parròquies, i també per al dinar solidaris del dia de Nadal, que organitza en Doro, del restaurant Terra del Port de Maó.

A més, col·loca espais de recollida d’aliments en les seves quatre tendes i posa a la disposició dels serveis d’aliments de les Càritas Parroquials un llistat d’articles de primera necessitat a preus més assequibles, col·laboraran també en la seva distribució als diferents pobles de l’Illa.

Des de fa algun temps la Cooperativa també col·labora en els programes per l’ocupació, acollint a persones en situació d’exclusió social, per fer pràctiques laborals, i distribuint productes de Comerç Just, a socis i clients, de S’Altra Senalla, projecte de cooperació al desenvolupament d’aquesta entitat.

Càritas Menorca vol agrair l’ajuda que des de la Cooperativa es dóna a tots els nostres projectes i gràcies a la qual, podem seguir atenent a més persones en situacions de dificultat i pobresa. Des de Càritas animem a les empreses menorquines a sumar-se a aquestes iniciatives d’ajuda als que més ho necessiten i recordem que Càritas està oberta a establir relacions amb empreses, fundacions, associacions empresarials i altres agents socials, sempre que la seva activitat i filosofia coincideixin amb els valors que Càritas promou: la solidaritat, la justícia social, el respecte i la igualtat.

ConveniSanCrispin

 

 

 

 

 

 

-

 

CONCERT A BENEFICI DE CÁRITAS ORGANITZAT PER LA BANDA MUNICIPAL DE CIUTADELLA


De tots és sabut, que en els darrers anys, moltes persones han patit situacions dures en les seues vides; han perdut la seua feina, han quedat sense ingressos, n’hi ha que no han pogut sol·licitar l’atur, problemes per trobar una nova feina,…Durant aquest temps la societat s’ha mobilitzat envers d’aquestes situacions i molta gent; persones individuals, empreses, organitzacions diverses,… han volgut col·laborar amb Càritas en diverses accions.

Aquest és el cas de la Banda Municipal de Música de Ciutadella que ha volgut organitzar una recollida d’aliments durant el seu concert de Primavera. Aquests aliments aniran destinats a les 4 parròquies de Ciutadella que són les encarregades, cada setmana, de repartir aliments a les persones que Càritas Arxiprestal de Ciutadella els deriva, després d’una acollida i atenció.

Actualment els aliments més necessaris són: llet, oli, tomatigat, conserves de peix, sucre, farina, …

Des de Càritas volem agrair a la Banda de Música aquesta iniciativa i també a totes les persones que faran una aportació. Fa 50 anys que Càritas Diocesana de Menorca ajuda amb l’ajuda de tots.

 

“Molta gent senzilla, fent coses petites en molt de llocs petits, poden canviar el món.”
-
Moltes gràcies a tots!
Càritas Diocesana de Menorca

 

Dia Mundial del Comerç Just


LLAVORS D’ESPERANÇA  (S’Altra Senalla – Càritas)

Estira del fil: què trobes?

Thaïs Fadrique

Una peça de roba que has vist a l’aparador o en un blog de moda, i t’has enamorat d’ella. Ara la tens a les teves mans. Comprar-se roba nova cada vegada és més i més, un luxe; i sobretot, quan la fan ser un objecte de desig… Però no la pots apartar de la teva ment: la mires i la remires, i finalment et decideixes, la compres amb un esforç econòmic: la desitges tant! Amb aquest plaer, l’estrenaràs i et farà sentir molt bé durant tota la temporada. Et sentiràs a la moda i la gaudiràs, fins que un dia, al cap d’uns pocs mesos, et donaràs compte que està massa duita. O que està un poc esquinçada o que se li ha fet un foradet, o s’ha espatllat la cremallera i no saps com arreglar-ho. O que se t’ha quedat massa justa. O simplement, que ja no es du, que ja no la veus pel carrer i ha sigut substituïda dels aparadors sospitosament per una de molt semblant, però amb un estampat diferent. I què es pot fer amb ella, doncs? Si definitivament no la vols, la pots oferir a algú, o vendre-la. O donar-la. Sempre hi ha una alternativa abans de les escombraries.

080515 Llavors d'esperança0002

 

 

 

 

 

 

 

 

-

Primer de tot, una peça de roba no és inútil després d’una temporada. Sovint es troba en suficient bon estat per tenir una nova oportunitat. Una segona vida, com a mínim. Potser fins i tot tres, per què no? Customitzar, transformar radicalment, reciclar vàries vegades. S’estima que cada any, la població espanyola llença 390.000 tones de roba usada. T’imagines la de coses que es podrien fer amb tantes tones? I la d’accions que es podrien començar? I dins l’àmbit actual de crisi, els resultats es multipliquen, tant com la creativitat i l’economització de recursos…

Fabricar una peça de roba suposa una despesa de recursos naturals i humans enorme. Per tant, donar a la roba una segona vida significa també reaccionar contra els impactes ambientals i socials negatius que sovint hi ha rere la seva fabricació.

Per poder aconseguir-ho, només cal que dipositis la roba que no vulguis en els contenidors especials de recollida en bosses ben tancades. Periòdicament aquestes bosses es duen a les plantes de selecció de moltes associacions i organitzacions que reaprofiten aquest esplèndid recurs per procurar i promoure la inserció laboral de persones en risc d’exclusió, un enriquiment social i humà alternatiu i una major conscienciació ecològica. En aquestes plantes, es seleccionen aquelles peces que poden ser reutilitzades; les que no, tenen moltes oportunitats de ser reciclades per exemple, en draps industrials o material de farciment de tapisseries i filat d’estores. Les que són elegides per ser reutilitzades, són destinades a botigues de segona mà amb fins solidaris, on hi ha un públic molt divers i cada vegada més nombrós: des de persones amb pocs recursos fins a amants de la moda diferent, passant per una clientela conscienciada en una filosofia d’ecologia, reciclatge o solidaritat social. Aquesta roba, curosament seleccionada, higienitzada i acondicionada per tornar al cicle d’una economia més humana i sostenible, permet estendre una nova filosofia de consum més responsable, solidària i ecològica. Gràcies a aquestes iniciatives, es calcula que només el 15% de la roba donada no pot ser aprofitada, davant del 100% que hi hauria si enlloc de deixar la roba en els contenidors especials, la llencéssis directament a les escombraries.

Torna a estirar el fil… I ara, quin valor li vols donar a aquesta roba que ja no vols? Tu poses el nou preu: vols ajudar i conscienciar, o vols omplir el cubell de les escombraries?

 

DAVANT LES ELECCIONS DEL 24M


Càritas demana treballar units per un ‘treball digne’ per a tots

“No hi ha pitjor pobresa material que la que no permet guanyar-se el pa i priva de la dignitat del treball”. “La desocupació juvenil, la informalitat i la manca de drets laborals no són inevitables, són resultat d’una prèvia opció social, d’un sistema econòmic que posa els beneficis per sobre de la persona”. Són algunes de les paraules del Papa Francesc sobre el treball i la seva centralitat per a la vida de les persones. Paraules que neixen de l’opció que feim els cristians, seguidors de l’Evangeli de Jesús, de viure servint als altres.

El treball és un mitjà imprescindible de realització personal de la pròpia vocació i un reconeixement de la sagrada dignitat de les persones. Mitjançant el treball construïm la vida social i política, i contribuïm al Pla de Déu per a la humanitat. Si falta la feina, la dignitat humana està ferida. Així s’han expressat els bisbes espanyols, recentment, en la instrucció pastoral, “Església, servidora del pobres”, quan afirmen que “la política més eficaç per aconseguir la integració i la cohesió social és la creació d’ocupació. Però, perquè el treball serveixi per a realitzar a la persona, a més de satisfer les seves necessitats bàsiques, ha de ser un treball digne i estable”. El bisbes afirmen que “una ocupació digna ens permet desenvolupar els propis talents, ens facilita la seva trobada amb altres i ens aporta autoestima i reconeixement social”.

50ANYS

 

 

 

 

 

 

 

 

-

La política econòmica ha d’estar al servei del treball digne.

En aquests dies previs a la campanya electoral dels comicis municipals, insular i autonòmic, a Càritas Diocesana rebem la visita d’alguns partits polítics que volen conèixer de primera mà la nostra visió social de Menorca. Per aquest motiu ens dirigim a tota l’opinió pública per adreçar un missatge d’esperança i una crida a treballar units en la recerca de solucions adequades que facin possible un treball digne per a tots.

És cert que hi ha moltes altres mancances socials com el dret a tenir un sostre, una educació i una cultura, a rebre una atenció sanitària adient, o l’atenció a les franges més vulnerables: infants menors d’edat i dones en perill d’exclusió, presos, malalts, gent gran desatesa… Per a Càritas totes aquestes mancances són importants i dignes d’atenció, però, promoure i crear un entorn propici al treball decent és essencial per fer front als canvis actuals de creixent injustícia social i desigualtat, reforçant al mateix temps la dignitat humana i contribuint al bé comú.

A Espanya, a Europa, i a tot el món, i per suposat també a Menorca, l’accés a un treball decent ha de ser un objectiu prioritari de les polítiques públiques i de les organitzacions socials, empresarials i sindicals. És necessària l’articulació de polítiques de cara a la consecució d’aquest objectiu.

Càritas Diocesana de Menorca reafirma els seu compromís de treballar per atendre els més necessitats, i a unir esforços per a posar tot el que som en la recerca i consolidació de llocs de treball dignes, que facilitin la convivència social i la vida de les nostres famílies menorquines. Des de fa més de 50 anys Càritas treballa a Menorca al servei dels més pobres, i així ho continuarà fent a través dels seus projectes d’atenció, inserció i economia social.

Afirmam amb el Papa Francesc que “el nostre somni vola més alt. No parlem només d’assegurar a tots el menjar, o un ‘decorós suport’, sinó que totes les famílies tenguin ‘prosperitat, sense excepció de cap servei de primera necessitat vital’. I açò implica educació, accés a la cura de la salut i especialment treball, perquè en el treball lliure, creatiu, participatiu i solidari, l’ésser humà expressa i fa créixer la dignitat de la seva vida” (Evangelii Gaudium 192).

A Menorca, malgrat les darreres bones xifres, no som aliens a la creixent injustícia social, a la creixent desigualtat i a taxes d’atur molt superiors a la mitjana europea. Els bisbes espanyols ens acaben de recordar que “l’augment de la pobresa en aquesta crisi ens ha obligat a donar una resposta urgent de primera assistència que consideràvem ja superada al nostre país”. I potser “aquests serveis de beneficència s’han multiplicat tant que en ocasions han restat temps i disponibilitat per poder atendre tasques tan importants com l’acompanyament i la promoció de la persona”. Per aquest motiu, des de Càritas Menorca, ens comprometem a treballar per eliminar les causes estructurals de la pobresa. Uns eixos que volem treballar de forma conjunta amb tots els partits polítics, entitats socials i plataformes empresarials:

• Crear ocupació. Les empreses han de ser recolzades perquè compleixin una de les seves finalitats més valuoses: la creació i el manteniment de l’ocupació. En temps de crisis econòmiques no es pot abandonar a la seva sort als treballadors ja que només tenen els seus braços per mantenir-se.

• Que les administracions públiques, pel que fa a garants dels drets, assumeixin la seva responsabilitat de mantenir l’estat social de benestar, dotant-lo de recursos suficients.

• Que la societat civil jugui un paper actiu i compromès en la consecució i defensa del bé comú.

• Que s’arribi a un Pacte Social contra la pobresa unint els esforços dels poders públics i de la societat civil.

• Que el mercat compleixi amb la seva responsabilitat social a favor del bé comú i no pretengui només treure profit d’aquesta situació.

• Que les persones orientem les nostres vides cap a actituds de vida més austeres i models de consum més sostenibles.

• Que, en la mesura de les nostres possibilitats, ens impliquem també en la promoció dels més pobres i desenvolupem, en coherència amb els nostres valors, iniciatives conjuntes, treballant en “xarxa”, amb les empreses i altres institucions; donant suport, també amb els recursos eclesials, les finances ètiques, microcrèdits i empreses d’economia social.

• Que la dificultat de l’actual moment econòmic no ens impedeixi escoltar el clam dels pobles més pobres de la terra i estendre a ells la nostra solidaritat i la cooperació internacional i avançar en el seu desenvolupament integral.

• i finalment, cultivar amb cura la formació de la consciència sociopolítica dels cristians i de tots els ciutadans de manera que siguem conseqüents i facem efectiu el nostre compromís de col·laborar en la recta ordenació dels afers econòmics i socials.

 

Dia Mundial del Comerç Just 9 de maig


El 9 de maig S’Altra Senalla – Càritas Menorca s’uneix al Dia Mundial del Comerç Just que se centra en les injustícies del tèxtil

A les 11h el Gegants Pere i Gràcia es vestirán amb roba recuperada

 

9 Maig 2015- «Estira del fil» és el lema del Dia Mundial del Comerç Just que se celebrarà el proper dissabte 9 de maig a Menorca. La jornada destacarà les injustícies que amaga l’elaboració d’articles tèxtils, un sector molt potent econòmicament -només a Espanya cada persona gasta a l’any 437 euros en roba- i que exemplifica de manera clara les conseqüències negatives de la globalització i en el qual es produeixen nombroses violacions de Drets Humans.

A la nostra localitat, la celebració consistirà en un taller de recuperació de roba a càrrec de Laura Marte “Made in Mestral” que es realitzarà en S’Altra Senalla, c/Concepció 15 de Maó, del dia 4 al 8 de maig, l’objectiu és realitzar dos vestits reutilitzant roba per a Pere i Gràcia, els Gegants del Casal de Gent Gran de Maó, es pot participar qualsevol dia de la setmana avisant abans de les 10h. (Tel. 971361001)

9 maig comerç just.jpg
El dissabte dia 9, a les 11h. a la Plaça Espanya de Maó (davant Mercat Femenies) Pere i Gràcia lluiran els seus nous vestits fets amb roba justa amb les persones i el medi ambient. També comptarem amb stands informatius, tallers i la presència de la Fundació Vicente Ferrer.

Els actes han estat organitzats per S’Altra Senalla i Taller Mestral, dos projectes de Càritas Menorca, amb la col·laboració de Colla de Geganters de Maó, Casal de Gent Gran Camí des Castell-CIME i Ajuntament de Maó i han comptat amb el finançament d’Agència de Cooperació de les Illes Balears

cartel DMCJ150001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-