Arxiu de ‘General’ Categoria

Migrants amb Drets


150910banCentralWebCAT

 

COL·LABORAR PER RECUPERAR EL PROJECTE “ARBRES D’ALGENDAR”


La forta tempesta que va tenir lloc la passada setmana a Menorca, va provocar grans destrosses a la zona del Barranc d’Algendar a Ferreries, en aquest indret es troba la finca S’Aranjassa, on Càritas Menorca duu a terme el projecte d’inserció soci-laboral “Arbres d’Algendar” per persones en risc d’exclusió social mitjançant la conservació de varietats locals.

AJUDAN'S A RECUPERAR EL BARRANC 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

“Arbres d’Algendar” cerca i recupera varietats locals d’arbres fruiters, abans de la seva desaparició. Un dels objectius principals és la formació en agricultura ecològica, per persones en risc d’exclusió social.

Amb aquest projecte, Càritas Diocesana de Menorca, a més de col•laborar amb la conservació d’un espai d’alt valor ambiental i paisatgístic, deixa palesa la importància de la conservació del patrimoni cultural i etnobotànic de Menorca (les varietats locals) com a element clau per a una agricultura tradicional respectuosa amb el medi ambient.

Després de la valoració de danys a la zona, i la importància dels mateixos, Càritas considera de gran dificultat no només recuperar la zona si no engegar de nou el projecte social, per la qual cosa, ha decidit apel·lar a la solidaritat de la població menorquina i demanar la col·laboració per duu a terme la reactivació del projecte social, tan necessari per les persones que atenem, i la recuperació del programa ambiental.

Els principals objectius, poder recuperar els arbres, la infraestructura i maquinària i així reprendre  els tallers formatius.

“AMICS D’ARBRES D’ALGENDAR”

COL·LABORA: (algendar)

CAIXA COLONYA ES82 2056.0012.23.4218000482

SA NOSTRA ES80 0487.2035.15.9000026034

LA CAIXA ES70 2100.0055.51.0103680278

 

 

Les finques del Barranc i el projecte d’És Viver de Càritas sofreixen nombroses pèrdues pel temporal


DIARI MENORCA
http://menorca.info/menorca/sucesos/2015/497733/algendar-epicentro-del-desastre-del-temporal-menorca.html

IB3 NOTICIES (min.22´20´´)
http://ib3tv.com/carta?id=01cf3667-1c8d-49ea-8856-415b9b688922

311

 

 

 

 

 

 

-

031015 Algendar, epicentro del desastre 01-page-001031015 Algendar, epicentro del desastre 02-page-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

CÀRITAS LLANÇA DAVANT LES PROPERES ELECCIONS GENERALS DEU PROPOSTES PER ERADICAR LA DESIGUALTAT I LA INJUSTÍCIA


Urgeix a totes les forces polítiques a promoure el màxim consens en la defensa dels més pobres, la lluita contra la corrupció i la recuperació d’una economia basada en la persona

Un vídeo explica de manera àgil aquestes deu Propostes [VEURE AQUÍ]

Càritas. 30 de setembre de 2015.- Quan falten amb prou feines dos mesos per a la celebració dels propers comicis legislatius, Càritas Espanyola presenta a l’opinió pública el document PROPOSTES DE CÀRITAS DAVANT LES ELECCIONS GENERALS [ACCEDIR AL DOCUMENT I ELS MATERIALS].

En ell es recull un decàleg de mesures per, segons s’assenyala en la seva introducció, “contribuir a la construcció d’una societat cohesionada, justa i fraterna, a partir de la realitat de les persones en situació de major vulnerabilitat a les quals acompanyem”.

1509cartelCaritasPropone0001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sortir al carrer

Aquestes propostes de Càritas s’inspiren, d’una banda, en la trucada llançada el passat mes de maig pel Papa Francesc a la XX Assemblea General de Càritas Internationalis celebrada a Roma, a ser part de “una Església accidentada, ferida i tacada per sortir al carrer, abans que una Església malalta pel tancament i la comoditat d’aferrar-se a les pròpies seguretats”.

Servir als pobres

Altres de les fonts d’inspiració és la instrucció pastoral “Església, servidora dels pobres”, aprovada a l’abril per la Conferència Episcopal Espanyola, on se subratlla la defensa d’aquests cinc principis: la destinació universal dels béns, la solidaritat i defensa dels drets humans, el ben comú, la subsidiarietat, i el dret a un treball digne i estable.

Reforma de les polítiques socials

En les seves Propostes, Càritas planteja reformes concretes en aquelles polítiques públiques més relacionades amb l’accés de les persones empobrides als drets humans, com a protecció social, salut, habitatge, ocupació o cooperació internacional.

Segons s’afirma en el preàmbul del document, Càritas pretén “que, en el marc d’una societat lliure, oberta i democràtica, s’incorpori al debat polític la mirada que des de les perifèries de la precarietat ens proposa aquest document, així com la seva defensa dels més pobres –especialment els immigrants–, el seu alerta sobre el mal moral que suposa la corrupció i la trucada urgent a recuperar una economia basada en l’ètica i el ben comú per sobre dels interessos individuals i egoistes”.

Ronda de contactes amb els grups polítics

Com en cites electorals anteriors, Càritas es proposa sortir a la trobada pública amb el conjunt dels representants polítics i els agents socials, a fi de promoure “un consens tan urgent com a necessari entorn d’un model de convivència l’eix de la qual sigui la dignitat irrenunciable de cada persona, en qualsevol situació i circumstància”. Per a això, es va a desenvolupar en les properes setmanes una agenda de contactes amb representants dels diferents partits que concorren a les eleccions per presentar aquestes Propostes.

Per recolzar la seva difusió, s’ha elaborat un ampli repertori de materials gràfics i audiovisuals, a més d’una estratègia de llançament en xarxes socials a través del hashtag #CáritasPropone.

Document CáritasPropone

DECÀLEG DE PROPOSTES

De manera resumida, aquestes són les deu Propostes que planteja Càritas:

1.      Ratificació de la Carta Social Europea revisada en 1996 i del protocol addicional de 1998. Càritas proposa que Espanya ratifiqui aquesta revisió i el seu protocol addicional sobre reclamacions col·lectives, a fi de fer possible que les garanties contemplades siguin una realitat en tot el territori de l’Estat.

2.      Garantia d’ingressos per a les llars en situació de pobresa severa. Càritas planteja que l’engegada d’un sistema de garantia d’ingressos mínims d’àmbit estatal suposaria una mesura eficaç per lluitar contra la pobresa en general i, molt especialment, contra la pobresa severa.

3.      Garantir l’accés a la salut a totes les persones. Càritas considera que s’ha  de derogar el Reial decret-llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions, així com eliminar el copagament farmacèutic.

4.      Procedir a reformes estructurals que garanteixin del dret a un habitatge digne i adequada. Càritas proposa reformar la Llei d’Enjudiciament Civil i la Llei Hipotecària, així com la implementació de mesures com un Pacte per l’Habitatge que abordi de manera estructural l’emergència habitacional que afecta a centenars de famílies.

5.      Ocupació digna i salari just. Càritas proposa que el Salari Mínim Interprofessionaque s’encamini a equiparar-se sempre amb el salari mitjà i no, com succeeix ara, al llindar de la pobresa.

6.      Aposta per l’economia social i solidària en la contractació pública: clàusules socials i ambientals. En l’adjudicació de la gestió i execució de serveis, obres i polítiques públiques, Càritas proposa donar prioritat a empreses d’economia social i solidària, especialment cooperatives i pimes, d’acord a criteris d’eficiència, transparència, qualitat, democràcia interna, i responsabilitat ambiental i social.

7.      Evitar la irregularitat sobrevinguda. Càritas planteja que la renovació de les autoritzacions de residència de les persones estrangeres no es vinculi exclusivament a estar en possessió d’un contracte en vigor o una oferta d’ocupació.

8.      Garantir els drets humans en els procediments d’expulsió. Càritas demana la derogació de la Disposició Addicional Segona de la Llei Orgànica d’Estrangeria, amb la qual es pretén donar aspectes de legalitat a uns procediments d’expulsió sumaria que manquen de garantia. A més, es proposa e tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers i el cessament dels vols col·lectius de repatriació.

9.      Complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. És necessari que el Regne d’Espanya concreti en la seva agenda política, amb metes i indicadors precisos, els compromisos adquirits a Nova York per a l’aplicació universal de l’Agenda dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

10.  Destinar el 0,7 % del PIB a ajuda oficial al desenvolupament per garantir el finançament d’un model de desenvolupament sostenible. Càritas demana augmentar el pressupost de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) en el marc de la nova agenda de finançament del desenvolupament perquè s’aproximi progressivament al compromís internacional del 0,7 % del Producte Interior Brut del nostre país. Com a mostra inequívoca d’aquesta voluntat, al final de la propera legislatura s’haurà aconseguit el 0,4 %, en línia amb la mitjana dels donant

 

DINAR SOLIDARI A BENEFICI DE CÀRITAS MENORCA


Aquest dissabte dia 26 de setembre, un grup de persones, de forma gratuïta i voluntaria, va organitzar el “III Dinar Solidari” a benefici de Càritas Menorca. L’acte va consistir en una visita guiada al Castell de Sant Felip, amb la col·laboració del Consorci del Museu Militar de Menorca, el dinar i una rifa, els diners de la qual també van anar en favor de les persones més vulnerables.

Fa ja tres anys que es celebra aquest dinar, que consisteix en una paella, i en aquesta ocasió van assistir unes 100 persones i es van recaptar 1.300€, que van ser entregats a la Directora de Càritas Maó, Sra. Mila Pons.

En nom de tots els qui formam la gran família de Càritas Menorca, volem fer arribar el nostre més sentit agraïment per aquest acte solidari a benefici de la nostra entitat.

Per a nosaltres és molt gratificant comptar amb la col·laboració de totes les persones, que desinteressadament, donen suport als nostres projectes. Ens motiva i ens dóna força per a continuar fent aquest servei cap els que més ho necessiten. De part de tot l’equip de Càritas, us agraïm molt sincerament aquesta donació.

010302

 

 

 

 

-

 

PRACTICA LA JUSTÍCIA. DEIXA LA TEVA EMPREMTA


Durant el període 2015-2016 que ara comença i sota el lema «Practica la justícia. Deixa la teva empremta», Caritas vol recordar que practicar la justícia significa també practicar el dret. Per a això, és necessari que cada ciutadà assumim una responsabilitat comuna basada en el compromís actiu amb la defensa dels drets de tots.

-

 

CLAUSURA DEL CINQUANTENARI DE CÀRITAS DIOCESANA I COMIAT AL BISBE SALVADOR GIMÉNEZ


Amb una Eucaristia que va ser presidida pel Bisbe Salvador, acompanyat pel bisbe de Mallorca, Mons. Xavier Salinas, es va clausura aquest any ple d’actes pel 50 aniversari de la nostra entitat, motes gràcies a totes les persones que ho han fet possible.

També ha estat el comiat de tota la Diòcesi al Bisbe Salvador Giménez, que comença una nova etapa al servei de la seva nova comunitat cristiana de Lleida, li agraïm a la seva dedicació i feina, que ha desenvolupat en favor dels més necessitats durant aquests set anys al front de la nostra Església de Menorca.

DSCN2064 DSCN2073DSCN2072

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

Càritas Diocesana de Menorca inaugura nou pis social a Maó


El passat divendres dia 11 de setembre,  Càritas va inaugurà  les instal·lacions d’un nou pis social a Maó, amb la presència de Mons. Salvador Giménez, Bisbe de Menorca al carrer Bastió, 31 de Maó.

Aquest nou espai es suma a la xarxa dels ja existents a Ciutadella i Es Castell, aquest projecte es troba també dins totes les accions que es realitzen desde el programa d’inclusió social de Càritas.

El projecte de Pisos Socials Ciutadella, Es Castell i Maó pretén realitzar una tasca preventiva i de suport amb les persones i famílies en situació de risc d’exclusió residencial, per tal que puguin estabilitzar els seus processos personals, garantir les seves necessitats bàsiques i disposar del temps suficient per tal de poder construir un futur més estable i un allotjament autònom.

Durant 2014, s’han atès a 53 persones amb dificultats de vivenda, de les quals, 29 han residit als pisos socials.

IMG_20150911_125209IMG_20150911_124925IMG_20150911_124112

 

 

 

 

-

 

CÀRITAS DIOCESANA DE MENORCA POSA LA SEVA INFRAESTRUCTURA AL SERVEI DELS REFUGIATS QUE ARRIBIN A LA NOSTRA ILLA


Càritas demana una canvi en la política migratòria: el control i la por no són la via

Els sagnants i inhumans esdeveniments dels quals estem sent testimonis en la Frontera de l’Est d’Europa (Sèrbia, Grècia, Macedònia…), tot just a un parell de mesos després de la presentació de l’Agenda Europea d’Immigració, a més d’un saldo brutal en vides, i en drames humans, presenta també un saldo d’ineficiència política inacceptable en termes de dignitat i defensa dels Drets Humans, que la nostra societat no pot permetre.

No és només una crisi humanitària la que estam contemplant. És l’estrepitós fracàs d’una política mal anomenada migratòria i que es redueix a un indecent i milionari control de fluxos sostingut sobre el discurs de la por a la invasió del que és diferent a nosaltres. La situació als Cayucos, Lampedusa, Ceuta i Melilla, la situació a Sèrbia, Grècia o Macedònia són conseqüències estructurals d’aquesta desenfocada  política, no les causes.

refugiats

 

 

 

 

 

-

No és només una crisi de refugiats

No podem, ni hem de quedar només en una resposta d’emergència a totes aquelles persones que, efectivament, necessiten de la nostra protecció. Però, la primera passa urgent és oferir-lis una acollida digna i humana.

Per aquest motiu Càritas Diocesana de Menorca es posa al servei de l’administració autonòmica i insular per ajudar a que la nostra Illa sigui també espai d’acollida per a tantes famílies que arriben a Europa fugint de la destrucció, la guerra i la violència sens sentit. Des de la nostra entitat, oferim als governants l’esforç dels nostres professionals, els valors i les mans dels nostres voluntaris i la infraestructura de què disposam per acollir, amb amor de germà, als refugiats que arribin a la nostra Illa.

La realitat que avui vivim és el resultat d’una manca de polítiques coherents que abordin la complexitat de les causes que motiven la mobilitat humana. Falta de coherència en política exterior, en política econòmica, en polítiques de cooperació per al desenvolupament. És el resultat d’una absència de política de cooperació per al desenvolupament que oblida que darrere de cada decisió d’abandonar una casa, un treball i una vida, i en molts casos una família, hi ha una causa d’expulsió (la guerra i la violència, la manca d’oportunitats, el canvi climàtic…).

És el moment d’abordar el repte com a societat i impedir que aquests successos que ens omplen de dolor i vergonya es produeixin de forma cíclica. Però també és hora de ser generosos, de ser acollidors i de tenir les portes obertes de casa nostra per als nostres germans vinguts de països en guerra i envoltats d’una pobresa crònica.

La via de la seguretat no soluciona el problema. No és viable, ni en termes d’humanitat, ni en termes polítics. És el moment de reconèixer l’altre, a qui és diferent i prové d’altres situacions culturals i socials, i no etiquetar-lo com un invasor sinó com un igual amb els mateixos drets, com una aportació positiva a la nostra societat, avui ja diversa culturalment; com un germà en dificultats a qui cal acollir-lo.

Europa i el nostre país no poden perdre aquesta oportunitat per repensar les polítiques migratòries desenvolupades fins a dia d’avui, i posar l’objectiu en protegir les persones que intenten arribar al nostre territori. Cal capgirar la situació i invertir en polítiques per al desenvolupament i d’integració humana.

Ens unim al missatge del papa Francesc que en el seu recent viatge a Amèrica Llatina va “animar a tota la comunitat cristiana i a tota la societat a no tenir por i a demanar un canvi real, un canvi d’estructures. Aquest sistema econòmic, desigual i injust,  -deia el Papa- ja no s’aguanta, no ho aguanten els camperols, no ho aguanten els treballadors, no ho aguanten les comunitats, ni els pobles… I tampoc ho aguanta la Terra, la germana mare terra”.

 

Demanam, idò, als nostres governants que assumeixin amb proactivitat el repte històric de deixar de construir tanques, murs i reixes, i es proposin solucions i polítiques que posin en el centre a les persones, creant vies de protecció i acollida efectives per als refugiats.

Des de Càritas demanam que es generin i es desenvolupin més vies legals d’accés al nostre territori a les persones que han hagut d’abandonar terra i arrels.

 

Demanam que es visibilitzi la mobilitat humana com una oportunitat per a la nostra vella Europa i no un risc. Tenim valors i eixos educatius, i experiència cultural, que han fet de la nostra Europa bressol de millores humanes que avui podem posar a l’abast de qui més pateix, fent un lloc a casa nostra a qui fuig de por de la seva terra, i cercar camins nous convertint el nostre continent en un espai de generositat i convivència social.

 

Càritas Diocesana de Menorca

 

LA NOVA IMATGE DE LES BOTIGUES DE MESTRAL A IB3 TELEVISIÓ


Recupera, recicla, reutilitza…

mestral definitiu 18-05-2015

 

 

 

 

 

-

IB3 Notícies Cap de Setmana
Link : http://ib3tv.com/carta?id=d6f07868-75c0-48a1-b966-afec21a1f0b4
Minut: 21’50”

IMG-20150605-WA0015

 

 

 

 

 

-