CÀRITAS DIOCESANA DE MENORCA APOSTA PER UNA IMMIGRACIÓ BASADA EN L’ACOLLIDA, LA PROTECCIÓ, LA PROMOCIÓ I LA INTEGRACIÓ “Davant els reptes migratoris l’única resposta sensata és la de la solidaritat …

CÀRITAS DIOCESANA DE MENORCA APOSTA PER UNA IMMIGRACIÓ BASADA EN L’ACOLLIDA, LA PROTECCIÓ, LA PROMOCIÓ I LA INTEGRACIÓ


CÀRITAS DIOCESANA DE MENORCA APOSTA PER UNA IMMIGRACIÓ BASADA EN L’ACOLLIDA, LA PROTECCIÓ, LA PROMOCIÓ I LA INTEGRACIÓ

“Davant els reptes migratoris l’única resposta sensata és la de la solidaritat i la de la misericòrdia”, en paraules del Papa Francesc.

CDM / 7 juliol 2018

L’absència d’una resposta col·lectiva europea a la situació de les persones movent-se dins i mitjançant el Nord d’Àfrica, Orient Mitjà i Europa està causant caos, confusió, patiment innecessari i vulneracions de drets. Un punt crític en els fluxos cap a Europa és l’encreuament de la Mediterrània, el lloc més perillós i mortífer de les rutes migratòries actuals del planeta. Freqüentment, la vida de les persones corre perill. Què hem de fer davant trucades d’auxili quan es tracta de persones en perill de mort a pocs quilòmetres d’Europa o que han pogut arribar a les nostres terres de forma desesperada? Des de Càritas creiem que salvar vides i ajudar-les en la seva inserció social és un imperatiu moral i legal bàsic, i un deure com a seguidors de Jesucrist.

Càritas aposta per un model d’immigració inspirat en l’acollida, la protecció, la promoció i la integració com a resposta integral als reptes de la mobilitat humana. I demana a les administracions insular i autonòmica que plantegin al Govern espanyol l’impuls d’un canvi radical en la política migratòria europea.

Davant l’arribada a la nostra Illa de persones que fugen, arriscant la pròpia vida, a la recerca d’una vida millor, fugint de la pobresa, la fam, la guerra i de situacions socials insostenibles als seus països, Càritas fa una crida a tota la societat menorquina a impulsar projectes de cooperació internacional a favor dels països més desfavorits, i a acollir, protegir, promoure i integrar a aquelles persones que arriben a la nostra Illa.

Comparteix el viatge

En aquest sentit, des de Càritas Diocesana de Menorca, ens hem sumat a la campanya internacional de Càritas “Comparteix el Viatge”, llançada el 27 de setembre passat, pel Papa Francesc, amb l’objectiu de promoure la cultura de la trobada, especialment entre els immigrants i les comunitats locals, i impulsar una estratègia d’incidència política a la comunitat internacional, a través d’instruments com en el document 20
punts d’acció per als Pactes Globals, publicat per la Secció de Migrants i Refugiats del Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral de la Santa Seu .

És urgent que els governs assumeixin des d’una òptica humanista els reptes i les oportunitats que les migracions plantegen, allunyada d’aquesta visió que és la que ara marca les prioritats, com són el control de fluxos, l’externalització de fronteres o la condicionalitat de l’ajuda per al desenvolupament. En paraules del Papa Francesc, “davant els reptes migratoris l’única resposta sensata és la de la solidaritat i la de la misericòrdia”.

Tancament dels CIES i obertura de corredors humanitaris

Com a representants d’una de les entitats promotores de la Xarxa “Migrants amb Drets”, una iniciativa sorgida fa més de dos anys en què participen la Comissió Episcopal de Migracions, CONFER, Justícia i Pau i Càritas, reiteram la petició a les Administracions que impulsin el cessament de les expulsions en calent i el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers, i s’impulsin noves vies com l’obertura de corredors humanitaris per a persones refugiades i en petició d’asil.

Com a entitat d’Església, actuam públicament interpel·lades per una realitat que ens commou i davant les que ens movem per construir un marc comú que ens posicioni sense por al costat d’aquestes persones que són testimonis de mort, sofriment i dolor en escenaris múltiples de l’arc de la Mediterrània.

La situación actual és un escàndol que afecta la dignitat i als drets de totes les persones. Per aquest motiu instam a tota la societat menorquina i als representants de les Administracions a fer un front comú per activar a Europa una mirada a llarg termini que abordi les causes de les migracions forçades. I transformar el repte en oportunitat, perquè estem convençuts que les migracions són una oportunitat per al desenvolupament dels pobles.

Des de Càritas Diocesana de Menorca animam a tota la comunitat cristiana diocesana a no decaure en la solidaritat que sempre ha caracteritzat la nostra Església de Menorca.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip