Urgeixen als Governs a abordar els problemes de salut, alimentació, transport, ocupació i salut generats per la pandèmia. Les Càritas d’Amèrica Llatina i el Carib alerten dels greus efectes econòmics …

Coronavirus: Les Càritas d’Amèrica Llatina reclamen polítiques que garanteixin els drets dels més vulnerables


Urgeixen als Governs a abordar els problemes de salut, alimentació, transport, ocupació i salut generats per la pandèmia.

Les Càritas d’Amèrica Llatina i el Carib alerten dels greus efectes econòmics i socials que la pandèmia causada pel coronavirus està provocant en tots els països de la regió i insten als Governs a “assumir una actitud solidària i eficient per a garantir la supervivència i la dignitat dels nostres pobles, especialment als més desprotegits, a través de polítiques públiques i accions que s’enfoquin a salvaguardar com a interès prioritari la dignitat humana i el bé comú”.

Impacte en les comunitats més vulnerables

En un recent comunicat fet públic pel SELACC (Secretariat Llatinoamericà i Del Carib de Càritas), se subratlla com “l’impacte de les mesures necessàries per a la contenció del contagi fa que en innombrables famílies s’ampliïn la seva situació de vulnerabilitat per no tenir les seves necessitats bàsiques ateses”. Així mateix, adverteixen que les mesures d’aïllament decretades per les autoritats impedeixen a aquestes famílies “l’accés a espais que garanteixin l’exercici dels seus drets i el conseqüent augment de situacions de conflicte”.

“Estem, i continuarem vivint en el pròxim període, un procés profund de crisi i recessió –assenyalen les Càritas llatinoamericanes—, no sols des del punt de vista econòmic, sinó també en les dimensions socials, polítiques, culturals i ambientals, relacionades a l’existència de la vida, on trobem que un dels grans desafiaments de la greu crisi actual que afecta globalment els més pobres i vulnerables, és garantir aliments de qualitat per a la població, i tots aquells altres serveis que donen qualitat de vida, com a aigua potable, llum elèctrica, educació i medicaments”.

Polítiques públiques solidàries i eficients

Tots aquests reptes econòmics “poden resoldre’s amb economies i polítiques econòmiques al servei de les persones i, per tant, dels nostres pobles”, afegeix el comunicat. Per a això, és necessari que les prioritats dels Governs d’Amèrica Llatina i El Carib, que “estan prioritzant salvar alguns sectors dominants vinculats als mercats financers, a través de l’ampliació de períodes de gràcia, disminució de taxes d’interès, reprogramacions de deutes, o adquirint nous deutes”, incloguin també les necessitats de les persones més vulnerables.

En paraules de les Càritas de la regió, “és el moment que l’Estat assumeixi una actitud solidària i eficient per a garantir la supervivència i la dignitat dels nostres pobles, especialment als més desprotegits, a través de polítiques públiques i accions que deixin enrere negociacions partidistes i electorals, i s’enfoquin a salvaguardar com a interès prioritari, la dignitat humana i el bé comú”.

De manera concreta, “els Governs han de dissenyar i executar accions més efectives que ajudin a solucionar els problemes de salut, alimentació, transport, fonts d’ocupació i infraestructura sanitària. La quarantena i el confinament no sols ha de ser factor de protecció per a la salut, sinó també de protecció dels drets humans i el dret al treball amb una remuneració digna”.

Respostes de Càritas als reptes de la pandèmia

El comunicat es refereix, també, a les respostes que totes les Càritas d’Amèrica Llatina i el Carib Durant està duent a terme per a respondre a aquesta emergència, i que inclouen tant estratègies de sensibilització i informació sobre les mesures de prevenció del contagi com a campanyes de distribució d’aliments, productes d’higienes, atenció a persones majors i reclusos, al costat d’ajuda d’emergència a orfenats, comunitats indígenes, comunitats rurals i persones migrants que per situacions de falta d’ocupació i recursos retornen als seus països d’origen o queden immobilitzats en països d’acolliment sense garanties socials, entre moltes altres.

Suport de Càritas Espanyola

Càritas Espanyola, que secunda des de fa dècades a la majoria dels països de la regió nombrosos projectes d’ajuda humanitària i de cooperació al desenvolupament a mitjà i llarg termini, està donant resposta també a les demandes específiques d’ajuda de diverses Càritas nacionals per a finançar projectes de resposta al Covid-19 en les comunitats més vulnerables.

Dues de les últimes ajudes aprovades han tingut com a destinació la Càritas Colombiana, en resposta a sengles peticions de suport per a finançar un programa d’ajuda humanitària a comunitats indígenes del Gran Resguardo del Vaupés afectades pel coronavirus i un altre projecte similar a comunitats ètniques del riu Sant Joan, al sud del Departament del Chocó.

El primer d’ells, al qual Càritas Espanyola destina una partida de 12.162 euros, permetrà garantir mesures de prevenció i higiene a 456 famílies, al costat de mitjans que garanteixin la seva autosuficiència alimentària.

Altres 352 famílies d’afrodecendents seran les destinatàries del segon projecte, amb objectius similars a l’anterior i al qual se secunda amb un pressupost de 23.000 euros.

En total, en els dos últims mesos Càritas Espanyola ha secundat 14 projectes per a respondre a l’efecte de la pandèmia a Amèrica Llatina, per un import global aproximat de 239.000 euros.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip