L’emergència sanitària ha deixat exposades a una greu desprotecció social a moltes d’aquestes persones. Amb motiu de la celebració avui, 30 de març, del Dia Internacional de les Treballadores de …

Dia de les Treballadores de la Llar: S’ha de garantir la seva protecció a la desocupació davant el coronavirus


L’emergència sanitària ha deixat exposades a una greu desprotecció social a moltes d’aquestes persones.

Amb motiu de la celebració avui, 30 de març, del Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, Càritas subratlla l’alerta que ve llançat des de la declaració de l’estat d’alarma sobre la situació de greu desprotecció que l’emergència està suposant per a aquest sector.

Càritas, que compta amb una llarga trajectòria de treball proper al sector d’ocupació de la llar, oferint formació i facilitant la intermediació laboral amb famílies ocupadores, està sent testimoni dels greus efectes que la situació actual té sobre aquestes treballadores, que s’enfronten ara a un empitjorament d’unes condicions laborals ja de per si molt precàries.

Un sector no contemplat en el Reial decret de mesures urgents

Davant la greu crisi sanitària i social que s’ha generat amb la pandèmia de Covid-19, el Govern està adoptant una sèrie de mesures (previstes en el Reial Decret 8/2020), entre les quals, però, no s’ha tingut en compte a un sector especialment vulnerable com són les empleades de la llar.

Aquestes treballadores no gaudeixen dels mateixos drets que la resta de treballadors: no tenen dret a la desocupació, ni possibilitat de jubilació anticipada i tampoc estan incloses en les lleis de Prevenció de Riscos Laborals, ja que Espanya, tot i les reclamacions reiterades, encara no ha ratificat el Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball, que suposaria un gran avanç en l’equiparació en matèria laboral i de Seguretat Social per a aquest sector.

A conseqüència de les mesures de confinament i aïllament social, gran part d’elles han perdut la feina, bé perquè les famílies, en romandre és casa seva, poden fer-se càrrec dels seus majors i menors, o perquè els ocupadors tenen por del contagi i prescindeixen dels seus serveis.

A més, moltes de les empleades de la llar que segueixen cuidant majors i dependents, s’enfronten a situacions de risc sanitari per no comptar, en la majoria dels casos, amb els sistemes de protecció adequats.

Canviar la concepció social d’aquestes treballadores

L’impacte d’aquestes crisis és una oportunitat perquè tota la ciutadania pugui canviar la concepció social de la feina de cures, prendre consciència de les condicions freqüents d’explotació i desprotecció social en què s’exerceix, i entendre com es tracta d’una feina amb dret a una remuneració justa i a unes condicions laborals iguals que la resta dels treballadors.

En aquesta jornada i en ple impacte de l’emergència generada pel coronavirus, Càritas fa una crida a extremar la cura d’algunes mesures en l’àmbit domèstic per donar suport a aquestes treballadores, com són:

– Si la persona que treballa a casa teva, no pot continuar prestant els seus serveis per les condicions de confinament, pots fer una suspensió del seu contracte, però mantenint la seva alta a la Seguretat social i, en la mesura del possible, també el seu salari. També en el cas de les persones que treballen “per hores”.

– Recorda que si no et queda una altra opció personal i acomiades la persona que treballa amb tu, has de donar-li la indemnització en metàl·lic en aquest moment, complir amb els dies de preavís previstos a la Llei i tramitar la seva baixa a la Seguretat Social.

– Si la persona continua treballant, té cura i protegeix degudament a la persona que tens contractada per cuidar el teu familiar. Facilitar material preventiu bàsic per preservar la seva seguretat.

Mesures polítiques urgents

Així mateix, Càritas urgeix al Govern a adoptar mesures immediates per incloure a les empleades de la llar en el règim general i poder garantir el seu accés a la protecció per desocupació per a aquest col·lectiu. En aquesta situació d’emergència, a més, resulta de vital importància que s’articuli de manera immediata una ajuda d’emergència per a aquest sector, així com que els seus caps resultin exempts de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social per les seves empleades de la llar, igual que s’ha previst amb les empreses que tramiten els ERTO per causa del Covid-19.

No es pot oblidar que no són treballadores sense drets, que són un sector laboral que està cuidant dels nostres majors i fills, i que mereixen el ple respecte dels seus drets, encara en aquells casos en què estiguin en situació administrativa irregular, no poden ser desposseïdes.

Record de Francenc

Resulta encoratjador, en aquest sentit, les paraules de papa Francesc durant la benedicció Urbi et Orbe extraordinària del 27 de març passat, en què fa referència a aquestes treballadores i a altres persones que en aquests dies desenvolupen una tasca oculta i silenciosa.

“És la vida de l’Esperit -va afirmar el Sant Pare- capaç de rescatar, valorar i mostrar com les nostres vides estan teixides i sostingudes per persones comunes -correntment oblidades- que no apareixen en portades de diaris i de revistes, ni en les grans passarel·les de l’últim show però, sense cap dubte, estan escrivint avui els esdeveniments decisius de la nostra història: metges, infermers i infermeres, encarregats de reposar els productes en els supermercats, netejadores, cuidadores, transportistes, forces de seguretat, voluntaris, sacerdots, religioses i tants però tants altres que van comprendre que ningú se salva sol.

Davant el sofriment, on es mesura el veritable desenvolupament dels nostres pobles, descobrim i experimentem la pregària sacerdotal de Jesús: «Que tots siguin un» (Jn 17,21)”.

#CadaGestoCuenta


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip