Càritas Internationalis aposta perquè la Covid-19 suposi una oportunitat perquè sorgeixi una nova forma de solidaritat Amb motiu del Dia Mundial d’Oració per la Cura de la Creació, que se …

La COVID-19 ha de ser per a nosaltres una cridada a respectar la nostra llar comuna


Càritas Internationalis aposta perquè la Covid-19 suposi una oportunitat perquè sorgeixi una nova forma de solidaritat

Amb motiu del Dia Mundial d’Oració per la Cura de la Creació, que se celebra avui, Càritas Internationalis ha difós el següent comunicat:
L’1 de setembre de 2020 és el Dia Mundial d’Oració per la Cura de la Creació i aquesta és una oportunitat important per a celebrar la riquesa de la fe cristiana com a expressió a l’hora de protegir la nostra llar comuna.

Com a seguidors de Crist, compartim un paper comú com a administradors de la Creació de Déu, recordant que el nostre benestar està vinculat al benestar de la nostra mare terra. També és un moment per a renovar els nostres cors i ments, i prendre consciència que en reconstruir la nostra relació bamb la Mare Terra estem restaurant la nostra relació am Déu.

En aquests mesos en què el nostre món globalitzat s’ha vist greument afectat per la pandèmia de la COVID-19, ens hem adonat de com compartim una mateixa naturalesa humana i de l’interconnectades que estan les dimensions política, econòmica, social, espiritual i cultural. Hem comprès com els sistemes injustos han creat un entorn propici per a la propagació de malalties, que fràgils són les nostres vides i que vulnerables érem davant el virus. Al mateix temps, la pandèmia s’ha convertit en una oportunitat perquè ens unim per a defensar vides i assegurar-nos de no ser víctimes del virus. I també és una oportunitat perquè sorgeixi una nova forma de solidaritat.

Les organitzacions membres de Caritas van començar a treballar des del primer moment amb les comunitats locals per a lluitar contra la propagació de la malaltia. A mesura que el nostre món globalitzat s’ha anat tornant viral, hem difós el que el nostre president, el cardenal Tagle, ha anomenat la “pandèmia de l’amor i la solidaritat”, que continua prenent forma en diferents parts del món.

En aquesta particular Jornada Mundial d’Oració per la Cura de la Creació, Càritas Internationalis proposa reflexionar sobre els nostres rols i responsabilitats en la construcció d’una societat justa i equitativa que brindi la possibilitat a tots i cadascun de nosaltres de viure amb dignitat i en harmonia amb la Mare Terra. Com a cristians, la nostra relació amb el medi ambient mai pot estar aïllada de la nostra relació amb els altres i amb Déu, i la COVID-19 ha de ser per a nosaltres una crida a respectar la nostra llar comuna.

Com va recordar el Papa Francesc durant la seva catequesi del 26 d’agost, aquesta llar va ser lliurada per Déu a tot el gènere humà i, com a administradors de la Creació, estem cridats a fer que els seus fruits, de fet, siguin compartits per tots. Però, lamentablement, la realitat que observem cada dia fent el nostre treball al costat de les comunitats locals de tot el món està molt lluny d’això. Aquestes comunitats locals són les primeres víctimes de la falta de protecció de la nostra Casa comuna i avui ens demanen una acció específica i immediata, especialment pel que fa a la seguretat alimentària, l’accés a l’aigua i la preservació dels ecosistemes.

Càritas està convençuda que el desenvolupament humà integral només pot promoure’s si:

– Es protegeix i nodreix la vida, i s’assegura la sostenibilitat dels sistemes ecològics, econòmics, socials i polítics. És responsabilitat de cadascun de nosaltres assumir aquest repte de manera individual i col·lectiva.

– Es reconeixen les capacitats úniques de coneixement, voluntat, llibertat i responsabilitat dels éssers humans. En cas contrari, no podem esperar que se sentin responsables del món. En tot el planeta, Càritas està compromesa amb el desenvolupament de la capacitat de les persones i la sensibilització de base.

– El nou començament posterior a COVID-19 impulsa noves formes de vida, justes i sostenibles, prenent en consideració la interconnexió entre el respecte per la terra i uns estils de vida sostenibles en els àmbits ecològics, econòmics, socials i polítics.

– Tots els responsables en la presa de decisions adopten i implementen polítiques valentes per a preservar el medi ambient.

En aquesta jornada, Càritas Internationalis s’uneix a la crida del Sant Pare de prendre mesures audaces per a salvaguardar la nostra casa comuna, orar i actuar per a construir una comunitat de solidaritat i amor.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip