Càritas convida a marcar conjuntament les caselles de l’Església Catòlica i la de Fins Socials. El període per a fer la declaració de la renda ha començat un any més …

Marcar les caselles de Fins Socials i de l’Església en la renda fa que la societat avanci gràcies al treball de les ONG


Càritas convida a marcar conjuntament les caselles de l’Església Catòlica i la de Fins Socials.

El període per a fer la declaració de la renda ha començat un any més i, amb ell, les ONG s’uneixen per a presentar la campanya de la “X Solidària” i aconseguir que més persones, contribuents, marquin la casella 106 d’Activitats d’Interès Social en la seva renda.

Gràcies a aquest senzill gest, cada any, s’impulsen diferents projectes socials per a aconseguir una societat més justa, inclusiva i igualitària que no deixi a ningú enrere. En 2020, el 55% de les persones contribuents van marcar la casella solidària de la renda, superant els 11 milions i mig de persones. No obstant això, encara hi ha un 45% de persones que no ho fa, o bé perquè marquen solament la casella de l’Església Catòlica (11%) o perquè no marquen cap casella, deixant en blanc la seva assignació (34%).

Amb aquest motiu, les ONG s’uneixen en la seva trobada anual per a presentar la campanya de la “X Solidària”, que en aquesta edició s’emmarca, a més, en un context de crisi sanitària, social i econòmica provocada per la COVID19, que ha afectat amb gran duresa a les persones en situació de major vulnerabilitat: persones en situació de pobresa i exclusió social, persones majors, amb discapacitat, infància. Davant aquesta situació d’emergència social, enguany es posa l’accent principalment en la importància que les persones contribuents marquin la casella 106 en la seva declaració de la renda.

Per a posar veu a aquesta campanya, la Sala d’actes del Centre Universitari Sant Rafael-Nebrija, gràcies a la Fundació Juan Ciudad, ha acollit avui una trobada mixta presencial-online, moderat per Adriana Castro, periodista de la Fundació Juan Ciudad, en el qual el secretari d’Estat de Drets Socials, Ignacio Álvarez, ha realitzat el discurs inaugural.

A continuació hi ha hagut un col·loqui en el qual han participat Asunción Montero, presidenta de la Plataforma d’ONG d’Acció Social, entitat que coordina la campanya –de la qual Càritas és membre actiu—; Luciano Poyato, president de la Plataforma del Tercer Sector; Antón Gómez Escolar, voluntari del programa Energy Control de UNAD (Xarxa d’Atenció a les Addiccions); Ana Belén Ruiz, mare de Daniel, un nen d’11 anys amb sordesa, tots dos beneficiaris del Programa Servei per a l’accés a la informació i a la comunicació de les persones sordes de FIAPAS (Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes); i Estela Claudio López, beneficiària del programa Inclusió laboral de persones amb discapacitat física i orgànica de COCEMFE (Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica).

Adriana Castro ha inaugurat la roda de premsa presentant l’espot i un dels vídeos digitals de la campanya, després de la qual cosa ha donat pas al secretari d’Estat de Drets Socials Ignacio Álvarez, qui ha destacat en el seu discurs que “sóc optimista i hi ha llum al final del túnel, ja que el treball conjunt permet trobar millors solucions. Marcar la X Solidària permet que les ONG facin un treball en diferents àmbits que ajuden a les persones que més el necessiten”.

A més, ha assenyalat que “des de l’administració pública estem compromesos a aconseguir una recuperació justa, inclusiva i igualitària i la implicació de la societat civil juga un paper clau. Per a això necessitem el treball conjunt des de tots els sectors i també un Tercer Sector fort, amb esperit crític i constructiu”.

Després de la seva intervenció, Asunción Montero ha afirmat que aquesta campanya és la suma de l'”esforç de moltes persones i repercuteix positivament en la vida de milions de persones.” Una campanya que evoluciona, ja que, cada any més persones marquen la casella solidària de la renda, la qual cosa ha fet possible que “en 2020 es recaptés la xifra històrica de 387 milions d’euros, 26 milions més que l’any anterior.” Així mateix, ha destacat que les persones que marquen la “X Solidària” també han augmentat, ja que “s’han sumat a ella més de 360 mil persones, la qual cosa fa que ja siguem més d’11 milions i mig de persones”, fent possible la labor de les ONG en un context soci sanitari convuls a causa de la pandèmia de la COVID19.

És precisament aquest context que afecta, especialment, a les persones més vulnerables de la nostra societat, per la qual cosa Montero no ha volgut deixar de posar l’accent que “és necessari que més persones contribuents marquin la casella 106 de Fins Socials”, ja que encara hi ha un 45% de persones que no la marquen i, si totes elles, ho fessin “podrien sumar-se a la recaptació 248 milions més, és a dir, podríem arribar a 635 milions d’euros per a ajudar a les persones que més el necessiten”.

Durant la roda de premsa s’ha apel·lat una vegada més a la solidaritat ciutadana en el context actual provocat per la COVID-19, perquè tot pugui continuar funcionant. Una petició a la qual s’ha sumat Luciano Poyato, qui ha assegurat que “la X Solidària en aquest escenari de crisi econòmica i social és una oportunitat per a avançar, per a reconstruir la societat en un moment veritablement crític i sense precedents causat per la COVID19.” En aquest sentit, ha recordat que la pandèmia ha creat nous col·lectius pobres i en risc d’exclusió social que mai havien necessitat les ONG i que ara acudeixen a elles com a “única sortida.” A més, ha subratllat que “les entitats han vist duplicades, i fins i tot, triplicades les sol·licituds d’ajuda pel que ha animat a la ciutadania a marcar la casella 106 en la seva declaració de la renda, un gest totalment gratuït que canviarà la vida a milions de persones i ajudarà a crear una societat més forta, cohesionada, solidària i inclusiva, que no deixi a ningú enrere.”

Després de les intervencions de les persones representants del Tercer Sector d’Acció Social, Adriana Castro va donar pas en el col·loqui a les persones beneficiàries. En primer lloc, Estela Claudio López, des de Salamanca, ha comptat la seva experiència com a dona amb una discapacitat física del 42% que va trobar treball en la porteria d’un col·legi, executant també tasques administratives, just abans que comencés la pandèmia. Que Estela trobés treball va ser possible gràcies al programa Inclusió laboral de persones amb discapacitat física i orgànica de COCEMFE finançat amb la “X Solidària.” Segons les seves pròpies paraules, gràcies a aquest projecte “he pogut reciclar-me professionalment i aconseguir una ocupació indefinida en aquests temps tan difícils. La implicació de COCEMFE en tot el procés i el seu seguiment continu ha estat clau”.

A continuació, Antón Gómez Escolar, voluntari del programa Energy Control d’UNAD i especialista en psicofàrmacs, ha compartit la seva experiència sobre com acostar-se a la joventut destacant que “realitzem aquest voluntariat informant per a prevenir, sense jutjar, per a reduir els riscos associats al consum de drogues”. “Treballem –va dir— amb informació científica i objectiva, sense mites ni tabús, per a crear un vincle de confiança entre iguals molt valuós per a joves que sovint se senten jutjats i no acudeixen a altres recursos”. Antón creu que la “X Solidària” aporta al voluntariat “eines i mitjans necessaris per a desenvolupar aquest tipus de programes dirigits a protegir la salut de la població jove i arribar al màxim nombre de persones”, la qual cosa és fonamental, especialment en contextos de prevenció dels riscos associats a les drogues.

Finalment, va intervenir Ana Belén Ruiz, mare de Daniel, un nen d’11 anys amb sordesa profunda bilateral, que usa dos implants coclears i es comunica en llengua oral. Gràcies a la Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (FIAPAS) i al seu Programa Servei per a l’accés a la informació i a la comunicació de les persones amb discapacitat auditiva, finançat amb la “X Solidària”, Daniel va rebre l’ajuda que necessitava. Durant la seva intervenció, va explicar a quines dificultats s’havia enfrontat prèviament, destacant que “gràcies al servei de préstec de bucles magnètics de FIAPAS, quan el meu fill va canviar de col·legi, atès que en aquest era el primer cas amb sordesa i es triga un temps en la tramitació dels recursos de suport amb l’Administració, mentrestant vam poder disposar de manera immediata d’aquest sistema i així el meu fill va poder escoltar i entendre al professor des del primer dia, accedir a la informació de classe i participar”. “Aquests sistemes fan que el soroll ambienti es disminueixi gairebé íntegrament, facilita l’escolta de la persona que parla i, en l’àmbit escolar, ha permès al meu fill entendre bé al professor malgrat estar lluny o d’esquena i de portar la màscara”.

Tant Estela com Antón i Ana Belén han posat l’accent en la importància que les persones contribuents continuïn marcant la “X Solidària”. Elles són una representació dels milions de persones a les quals l’ajuda arriba quan es marca la casella de fins socials en la declaració de la renda, fent possible, amb aquest senzill gest, que les ONG les secundin i acompanyin en les seves diferents i diferents realitats.

Càritas convida a marcar les dues caselles de l’Assignació Tributària

Càritas, membre actiu de la Plataforma d’ONG d’Acció Social, convida, a més, a marcar conjuntament les caselles de l’Església Catòlica i de Fins Socials en l’Assignació Tributària. D’aquesta manera, el contribuent pot multiplicar la seva solidaritat en aportar l’1,4% dels seus impostos tant al sosteniment de l’Església com als fins socials.

Un any més, i a través de la campanya mejor2, Càritas recorda que és possible marcar totes dues caselles, sense que això suposi pagar més imposats ni que l’Agència Tributària ens vagi a retornar menys.

Amb aquesta opció, s’estaran secundant centenars de projectes d’atenció a persones en situació de pobresa i exclusió, i, al mateix temps, la important labor pastoral i litúrgica que duu a terme l’Església catòlica a Espanya.

Són molts els projectes que gràcies a aquesta aportació es poden posar en marxa, com el que, per exemple, el de Càritas Diocesana de Còrdova amb persones sense llar, anomenat “Casa d’acollida Mare del Redemptor”, on s’ofereix un lloc per a pernoctar i atendre les necessitats bàsiques de persones sense llar. A més, aquest projecte ofereix atenció individualitzada perquè les persones puguin sortir de la seva situació de sense llar treballant aspectes com la salut, l’ocupació, l’afectivitat o els problemes d’addicció.

Càritas Menorca

Són molts els projectes que gràcies a aquesta aportació es poden posar en marxa, a Càritas Menorca, com a entitat del tercer sector d’acció social, rep fons per als seus projectes socials aportats pels contribuents a través de la casella de “Finalitats Socials”. Però, al mateix temps, com a Confederació oficial de les entitats d’acció caritativa i social de l’Església catòlica a Espanya, Càritas rep també suport financer de la Conferència Episcopal Espanyola i de les Diòcesis espanyoles, una part del sosteniment de la qual procedeix de les aportacions que es recapten mitjançant la casella destinada a l’Església catòlica.

Durant 2020, gràcies a les aportacions en ambdues caselles en la declaració, des de Menorca hem mantingut part de la nostra xarxa de centres i serveis que funcionen a través de les parròquies i la diòcesis.

En la teva pròxima declaració de renda… Mejor2.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip