Centrada en el lideratge de les dones, aquesta iniciativa cerca canalitzar donacions cap als projectes que Càritas recolza en 73 països. Sota el lema “Tu canvies la seva història”, Càritas …

«Tu canvies la seva història», lema de la campanya anual de cooperació internacional de Càritas


Centrada en el lideratge de les dones, aquesta iniciativa cerca canalitzar donacions cap als projectes que Càritas recolza en 73 països.

Sota el lema “Tu canvies la seva història”, Càritas llança per segon any consecutiu el mes de març la seva campanya anual de cooperació internacional. Orientada preferentment a la captació de donacions per a algun dels 203 projectes que l’organització està recolzant en 54 països de tot el món, aquesta acció busca, a més, ser una invitació a augmentar el compromís personal en la lluita contra la pobresa i la desigualtat en un món cada vegada més interrelacionat.

Com explica Mª Angeles García, coordinadora de l’Equip de Relació amb Donants i Institucions, “la dimensió universal de la caritat ens ha de portar a reconèixer que les causes de la pobresa són compartides en altres parts del món i que exigeixen respostes locals i globals, en un treball conjunt interrelacionat entre les Càritas nacionals de diferents països”.

En aquesta edició, la campanya posa el focus en diferents realitats de dones amb nom i cognoms que, gràcies a l’acompanyament i treball realitzat amb Càritas, han aconseguit millorar les seves capacitats, enfortir els seus drets i accedir a una vida més digna.

El testimoniatge d’Amina

Una de les experiències amb les quals s’obre la sèrie de testimoniatges que s’aniran visibilitzant dins de la campanya al llarg de les pròximes setmanes és el d’Amina, una dona de 27 anys que viu en un poble del Senegal.

“Un dia, en el mercat —explica— una senyora em va contar que la seva germana havia anat a Càritas i que, gràcies a la formació rebuda, ara té un treball. L’endemà vaig acudir per a informar-me i vaig estar parlant molt temps amb una persona que em va ensenyar una aula on joves com jo estudiaven amb un professor”.

“Aquesta mateixa persona va visitar a la meva família per a parlar-los sobre la meva futura formació. Després d’estudiar i passar un examen, em vaig matricular per a ser auxiliar d’infermeria i vaig començar a treballar. Ara m’agradaria continuar estudiant per a ser doctora. Sé que ho aconseguiré!”, afegeix.

Un treball que no coneix fronteres

La història d’Amina es repeteix en els 54 països dels cinc continents on la Confederació Càritas Espanyola secunda actualment un total de 203 projectes de cooperació al desenvolupament o de resposta a emergències naturals.

A través de les Càritas germanes i les seves esglésies locals, és possible dur a terme un treball de lluita contra la pobresa i la desigualtat que no coneix fronteres. “La cooperació internacional de Càritas contribueix a irradiar la caritat i la justícia a tot el món, millorant la qualitat de vida de les persones, lluitant per un món més just i responent a les necessitats dels més empobrits”, assenyala Mª Angeles García.

Aquesta opció de Càritas pels descartats segueix el model de cooperació fraterna, basat en els objectius de crear comunitat, acostar persones, genera comunió en la diversitat i propiciar la trobada entre germans, establint una especial atenció a les persones que més sofreixen. En definitiva, un model de cooperació que, com indica el papa Francesc en Laudato si’, ha de tenir “una aproximació integral per a combatre la pobresa, retornar la dignitat als exclosos i simultàniament per a cuidar la naturalesa”.

Què pot fer cadascun?

En els materials de difusió de la campanya es proposen quatre maneres de sumar-se a aquesta:

– Promoure la solidaritat sent llit del suport a projectes de desenvolupament i d’emergències provocades per desastres naturals, socials i polítics.

– Secundar amb donacions la campanya de cooperació que se celebra cada mes de març.

– Donar a conèixer, sensibilitzar i promoure els principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

– Participar en els programes de voluntariat internacional.

Uneix-te per a canviar més històries

Càritas desenvolupa 203 projectes en 54 països per a oferir oportunitats i erradicar la pobresa especialment entre les dones, que sofreixen les conseqüències més dures.

Línies d’acció de Càritas en cooperació internacional

En l’últim any, la Confederació Càritas Espanyola, integrada per 70 Càritas Diocesanes, va destinar a projectes de cooperació internacional 25,4 milions d’euros, la qual cosa representa el 7,2 per cent dels 353 milions d’euros invertits en tots els seus programes de lluita contra la pobresa.

Per àmbits d’intervenció, dels 203 projectes de cooperació internacional secundats, el 21% correspon al capítol de dret a l’alimentació, seguits d’acció humanitària (20%), enfortiment de les capacitats (18%), mobilitat humana (16%), construcció de pau (11%) i cura de la Creació (3%), entre altres.

Per regions, Càritas Espanyola està desenvolupant 54 projectes en 15 països d’Amèrica Llatina; 40 projectes en 8 països d’Àsia; 75 projectes en 16 països d’Àfrica; 19 projectes en 5 països d’Orient Mitjà; 15 projectes en 10 països d’Europa.

La campanya ha llançat en Twitter l’etiqueta #TuCambiasSuHistoria


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip