La Conferència Episcopal i Càritas convoquen la Jornada sota el lema «Als pobres els teniu sempre amb vosaltres». Amb motiu de la celebració, el diumenge 14 de novembre, de la …

V Jornada Mundial dels Pobres: Francesc exhorta a «sortir a la trobada dels pobres, allí on estiguin»


La Conferència Episcopal i Càritas convoquen la Jornada sota el lema «Als pobres els teniu sempre amb vosaltres».

Amb motiu de la celebració, el diumenge 14 de novembre, de la V Jornada Mundial dels Pobres, la Conferència Episcopal Espanyola i Càritas sumen de nou els seus esforços per a mobilitzar a les comunitats cristianes i a tota la societat en els objectius d’aquesta cita anual afavorida pel papa Francesc.

La idea d’impulsar aquesta Jornada va sorgir el 13 de novembre de 2016, durant el tancament de l’Any de la Misericòrdia i quan en la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. En finalitzar l’homilia, i de manera espontània, Francesc va expressar el seu desig que «volgués que avui fos la Jornada dels Pobres».

En aquesta cinquena edició, sota el lema “Als pobres els teniu sempre amb vosaltres” Francesc llança una crida perquè “arreli cada vegada més a les nostres Esglésies locals i s’obri a un moviment d’evangelització que en primera instància surti a la trobada dels pobres, allí on estiguin”.

“No podem esperar –afirma en el seu missatge per a la Jornada— al fet que truquin a la nostra porta, és urgent que anem nosaltres a trobar-los a les seves cases, als hospitals i en les residències assistencials, als carrers i en els racons foscos on a vegades s’amaguen, en els centres de refugi i acolliment… És important entendre com s’asseguin, què perceben i quins desitjos tenen en el cor”.

Es tracta d’una exhortació especialment oportuna just quan acaba de començar el Sínode dels Bisbes en el qual, sota el tema «Per una Església sinodal: comunió, participació i missió», s’obre un nou temps de discerniment i revisió del nostre seguiment de Jesús com a Poble de Déu.

Denúncia profètica de Francesc

Francesc ofereix en el seu Missatge per a la Jornada Mundial dels Pobres rellevants elements d’anàlisis per a reconèixer “les múltiples i massa formes de desordre moral i social que generen sempre noves formes de pobresa”.

Com assenyala el Papa, “sembla que s’està imposant la idea que els pobres no sols són responsables de la seva condició, sinó que constitueixen una càrrega intolerable per a un sistema econòmic que posa en el centre els interessos d’algunes categories privilegiades”. “S’assisteix així –afegeix— a la creació de paranys sempre nous d’indigència i exclusió, produïdes per actors econòmics i financers sense escrúpols, mancats de sentit humanitari i de responsabilitat social”.

Per a això, el Sant Pare urgeix a abordar “un enfocament diferent de la pobresa, un repte que els governs i les institucions mundials han d’afrontar amb un model social previsor, capaç de respondre a les noves formes de pobresa que afecten el món i que marcaran les pròximes dècades de manera decisiva”. “Si es margina als pobres, com si fossin els culpables de la seva condició, llavors –alerta— el concepte mateix de democràcia es posa en crisi i tota política social es torna un fracàs”.

Així mateix, el papa Francesc convida en aquesta V Jornada Mundial a augmentar “la sensibilitat per a comprendre les necessitats dels pobres”, sobretot quan “en les zones econòmicament més desenvolupades del món s’està menys disposats que en el passat a enfrontar-se a la pobresa i on l’estat de relatiu benestar al qual s’està acostumat fa més difícil acceptar sacrificis i privacions”. Per això, ens proposa “estar oberts a llegir els signes dels temps que expressen noves modalitats de com ser evangelitzadors en el món contemporani” i recordar que “l’ajuda immediata per a satisfer les necessitats dels pobres no ha d’impedir-nos ser previsors a l’hora de posar en pràctica nous signes de l’amor i de la caritat cristiana com a resposta a les noves formes de pobresa que experimenta la humanitat d’avui”.

Una celebració de tota l’Església

A fi d’animar la celebració d’aquesta Jornada, la CEE i Càritas han preparat diversos materials, que estan disponibles per descarregar en la web, per a la seva utilització per part de totes les Diòcesis, parròquies, comunitats, moviments, associacions i institucions de l’Església.

Aquesta convocatòria és una nova oportunitat per a prendre consciència sobre quin és el nivell de participació dels qui habitualment són menys tinguts en compte en els espais de reflexió, presa de decisions i celebració. Amb aquest objectiu, els promotors de la Jornada proposen, per exemple, una trobada cordial amb les persones excloses “per a escoltar-los i conèixer millor la seva sentir, per a descobrir què ens pot oferir personalment i comunitàriament aquesta persona, família o grup que rebem des de la seva falta de recursos, des de la seva fragilitat”.

Temps de conversió

Com s’explica en els materials d’animació de la Jornada, la resposta al lema d’aquesta edició – “Als pobres els teniu sempre amb vosaltres”— implica:

– Obrir el cor a les persones, deixar a un costat les resistències que ens lliguen a la seguretat del que sabem fer i controlem, i deixar espai a la creativitat i a la novetat que altres persones poden aportar i que no esperem.

– Canviar de mentalitat, de pensament, en relació amb la nostra manera de donar, per a acollir el repte de compartir i participar.

– Optar per un estil de vida més senzill i auster, on el no acumular per a assegurar-nos la vida ens fa menys dependents del material i més lliures per a creure i confiar en la proposta evangèlica de les Benaurances.

– Obrir-nos a la gràcia de Déu. Nosaltres solos no podem canviar, és l’Esperit el que transforma el nostre cor, la nostra ment i la nostra acció, i se serveix de la comunitat per a canviar-nos i millorar-nos com a persones a través de l’amor que sembra en cadascuna.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip