Càritas Espanyola posa en marxa una campanya d’emergència per a canalitzar l’ajuda humanitària als damnificats Càritas Moçambic ha alertat que, a la vista de les primeres dades d’avaluació de pèrdues …

Càritas Moçambic alerta que l’impacte del cicló «Idai» podria ser la catàstrofe més gran en dècades


Càritas Espanyola posa en marxa una campanya d’emergència per a canalitzar l’ajuda humanitària als damnificats

Càritas Moçambic ha alertat que, a la vista de les primeres dades d’avaluació de pèrdues humanes i materials, l’impacte causat pel cicló “Idai” el passat 14 de març en bona part del país podria suposar la catàstrofe més gran registrada en les últimes dècades.

La destrucció ha estat devastadora en moltes regions a causa de la sèrie de pluges torrencials i vents huracanats que han estat assotant entre octubre de 2018 i aquest mes de març les províncies del centre i nord de Moçambic, i que haurien afectat seriosament a més de 13.000 famílies. Els efectes del cicló han afectat també el veí Zimbàbue.

El 90% de Beira, destruït

Les autoritats locals han informat que el 90 per cent de Beira, una ciutat portuària amb mig milió d’habitants i la segona més poblada del país, ha estat destruït. I encara que el cicló va tocar terra dijous passat, els equips d’ajuda no van aconseguir accedir a la ciutat fins al diumenge.

Càritas Moçambic ha mobilitzat tots els seus recursos per a posar en marxa un pla de resposta humanitària aquesta catàstrofe, que s’enfronta a les serioses dificultats d’accés terrestre a moltes de les àrees sinistrades, que estan completament inundades.

Prioritats

Antonio Anosso, responsable d’ajuda humanitària de Càritas Moçambic, assenyala, en un informe d’urgència remès a tota la xarxa Càritas, que “encara ens enfrontem a alguns desafiaments per a obtenir informació de Beira, perquè no hi ha comunicació”.

“La màxima prioritat per al nostre personal en la zona és rescatar a les persones, proporcionar allotjament temporal i identificar a les persones afectades. Encara que manquem de recursos suficients per a respondre a les necessitats més urgents d’aliments, aigua i material de refugi”, afegeix.

Càritas Moçambic està preparant 1.500 mantes per a enviar-les a Beira al més aviat possible. Així mateix, han partit des de Maputo dos equips de Càritas cap a les províncies de Sofala i Zambezia, les més afectades, per a dur a terme una identificació de necessitats d’urgència.

El cicló i les pluges precedents han arrasat àmplies zones del país, destruint infraestructures i comunicacions, i inundant poblacions senceres de les províncies de Sofala, Zambezia, Tete, Niassa, Manica i Cap Prim.

De moment, les Càritas Diocesanes de les zones afectades estan col·laborant en els plans inicials de resposta d’emergència, facilitant l’evacuació de les persones que han perdut les seves cases als albergs habilitats per les autoritats, així com acollint-los en esglésies i edificis parroquials.

Solidaritat de Càritas Espanyola

Càritas Espanyola ha transmès la seva solidaritat a Càritas Moçambic, a més d’oferir la màxima col·laboració en els plans d’emergència que es vagin articulant, en coordinació amb la xarxa de Càritas Internationalis i amb l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID).

Així mateix, ha obert la campanya “Càritas amb Moçambic” per a canalitzar la solidaritat dels donants privats espanyols amb aquesta emergència.

Càritas Espanyola ha dut a terme en l’última dècada un intens treball de cooperació fraterna amb la Càritas d’aquest país africà, on ha donat suport a números projecte de desenvolupament en àmbits de sostenibilitat alimentària, educació, salut, resposta a emergències i lluita contra tràfic de persones, entre altres.

«Estar a prop per a veure-ho tot»

Aquesta emergència es produeix quan Càritas Espanyola acaba de llançar, sota el lema “Cal estar a prop per a veure’l tot”, una ambiciosa campanya de caràcter anual per a mobilitzar el suport econòmic privat als projectes de cooperació internacional que actualment desenvolupa en més de 60 països de tot el món.

És en situacions d’urgència com la que ara viu Moçambic, on Càritas demostra aquesta capacitat per a “estar a prop” de les persones afectades per situacions d’urgent precarietat com la provocada pel cicló “Idai” i que necessiten la nostra proximitat i molta de la nostra solidaritat. Perquè per a estar prop de veritat cal veure-ho tot.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip