Durant 2019 en col·laboració amb Càritas Líban i Càritas Espanyola, i amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears, hem posat en marxa …

Cooperació i Salut al Líban


Durant 2019 en col·laboració amb Càritas Líban i Càritas Espanyola, i amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears, hem posat en marxa el projecte “Promoció de l’accés a la salut primària de qualitat de la població refugiada siriana i vulnerable de la comunitat d’acolliment libanès de les regions de Beqaa i Akkar, per mitjà d’unitats mèdiques mòbils. 2019”

Gràcies al projecte i les seves unitats mòbils medicalitzades (MMU), s’ha pogut facilitar l’accés a la sanitat en zones remotes identificades amb alts índexs de pobresa entre la població resident, caracteritzats per ser refugiats sirians que habiten en assentaments humans formals i informals, així com població local de llogarets molt aïllats i deprimides. Aquestes àrees es caracteritzen per ser zones amb major índex de refugiats i pobresa del país.

Entrega kits higiene

El projecte redueix les bretxes que limiten l’accés a serveis sanitaris per (falta de recursos, aïllament, absència de serveis sanitaris). S’ha proporcionat consultes mèdiques, d’infermeria i medicaments de manera gratuïta. A més, s’han enfocat en els grups més vulnerables que viuen per sota de la línia de la pobresa i no poden pagar l’atenció mèdica bàsica, incorporant un important component de prevenció personal i de salut comunitària per mitjà de les sessions de sensibilització. Unit a això, l’impacte del projecte en les dones és major, ja que els dota independència, privacitat i atenció personalitzada preferent.

Covid-19

D’altra banda, s’ha millorat l’estat de salut de les comunitats objecte d’intervenció en promoure una millor comprensió dels problemes de salut, pràctiques generals d’higiene i prevenció, especialment rellevants durant la pandèmia de COVID per a la contenció de la infecció del virus i la reducció dels factors de risc.

Sessions informatives Covid19

No ha estat un any fàcil, el projecte que s’inicio l’1 de juliol de 2019, havia de tenir continuïtat fins a juny de 2020, però la irrupció de la pandèmia ens ha fet readaptar-nos a tots, especialment en zones amb tan gran falta de recursos i alts índexs de vulnerabilitat.

També Líban va sofrir confinament, per la qual cosa hem hagut d’ampliar la durada del projecte fins a desembre 2020, i fer alguns canvis en el desenvolupament d’aquest, com realitzar compres de sistemes de protecció per al personal del projecte i equipament de màscares i gel hidroalcohòlic als participants, així com realitzar sessions informatives sobre les cures sanitàries davant el Covid.

Es va fer difusió de manera intensa d’informació sanitària sobre la malaltia, animant al monitoratge personal i de familiars per a detectar precoçment els símptomes de la COVID-19, amb especial atenció en persones de risc.
Les activitats executades han tingut un impacte positiu en les pràctiques del personal i en els beneficiaris del projecte. Les mesures bàsiques de prevenció d’infeccions adoptades per l’equip just després de l’anunci del primer cas de coronavirus al Líban van ser útils per a evitar la disseminació de la Covid-19 entre els refugiats sirians i els membres de la comunitat d’acolliment libanesa.

Malgrat les restriccions que el context de la pandèmia ha imposat, gràcies a l’autorització de les autoritats locals, en tractar-se d’un projecte de salut, ha pogut continuar amb les visites mèdiques setmanals a les zones, es va prioritzar l’atenció a les comunitats més remotes, incomunicades i vulnerables, amb un accés inexistent o limitat a serveis de salut primària més elementals.

Resultats previstos

6.700 persones refugiades han rebut accés a serveis sanitaris a través de les Unitats Mèdiques Mòbils de Càritas Líban

El 80% de les persones acompanyades reporten satisfacció amb els serveis prestats.   

720 participants en les comunitats de Bekaa i Akkar participen en sessions informatives i de sensibilització a través de la Unitat Mèdica Mòbil de Càritas Líban.      

No previstos

100% del personal adscrit al projecte ha estat equipat amb equips de protecció individuals

Les activitats del projecte, es duen a terme en un entorn a l’aire lliure respectant les mesures preventives

Màscares i gel hidroalcohòlic ha estat distribuït i és utilitzat pels participants.

Al llarg de la implementació del projecte, l’equip de les MMU va aconseguir brindar 954 serveis d’infermeria i 13,813 medicaments van ser dispensats als beneficiaris L’atenció d’infermeria de qualitat és un element bàsic del dret a la salut.

Els serveis d’infermeria qualificats van ser proporcionats per infermeres tenint especial impacte positiu en els refugiats ancians amb malalties cròniques, col·lectiu prioritari per a les professionals de la infermeria. És important destacar que, per a la població refugiada i per als llogarets remots, l’accés als medicaments és especialment complicat, bé per l’absència de farmàcies en el seu entorn i la impossibilitat de desplaçar-se, com per l’alt cost de productes farmacèutics, fins i tot els de primera necessitat.

Octubre i novembre de 2019 van ser un desafiament des del moment en el qual van esclatar manifestacions massives en tot el Líban, en protesta per l’acusada crisi econòmica. Com a conseqüència moltes carreteres i accessos van ser bloquejats dificultant a les MMU arribar als ITS i llogarets remots, en algunes ocasions. Aquests fets van afectar el pla de treball de les MMU que van haver d’adaptar la seva planificació al context de protestes.

#CáritasCooperación


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip