Missatge de Càritas Internacional als líders presents en la COP25 a Madrid CURA DEL MEDI AMBIENT, JUSTÍCIA SOCIAL I DRETS HUMANS PER A PROTEGIR A LES PERSONES MÉS VULNERABLES Al …

CURA DEL MEDI AMBIENT, JUSTÍCIA SOCIAL I DRETS HUMANS PER A PROTEGIR A LES PERSONES MÉS VULNERABLES Al CANVI CLIMÀTIC #COP25


Missatge de Càritas Internacional als líders presents en la COP25 a Madrid

CURA DEL MEDI AMBIENT, JUSTÍCIA SOCIAL I DRETS HUMANS PER A PROTEGIR A LES PERSONES MÉS VULNERABLES Al CANVI CLIMÀTIC

Petició de Càritas als delegats presents en la COP25

Amb motiu del començament a Madrid de la COP25, en la qual Càritas Espanyola està present com a membre de la Confederació internacional, Caritas Internationalis ha fet públic el següent missatge dirigit als delegats presents en l’acte

UNA APROXIMACIÓ CONJUNTA I DECIDIDA ÉS CLAU PER A COMBATRE EL CANVI CLIMÀTIC
“Unim-nos per a enfortir l’acció climàtica”.

Càritas està enviant un missatge decidit als delegats quan comencen a reunir-se a Madrid per a la COP25, la 25a Conferència anual de les Parts en la Convenció Marco de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

El missatge és simple. Hem de treballar junts. El món s’enfronta a països que adopten mesures individuals, en un moment en el qual és crític una aproximació conjunta i decidida per a combatre la crisi climàtica.

Càritas fa una crida a totes les parts perquè s’uneixin en la defensa del sistema internacional establert per les Nacions Unides i adoptin decisions en la COP25 que garanteixin la cura del medi ambient, promoguin la justícia social i salvaguardin els drets humans a través de la protecció de les persones més vulnerables al canvi climàtic.

Una delegació de Càritas integrada per les Càritas del Perú, Regne Unit, França, Polònia i Espanya, que representen a la família Càritas participa en la COP25.

Missatge de Càritas sobre canvi climàtic

Fa poc més d’un mes que va acabar al Vaticà un sínode sense precedents per a l’Amazonía. Ara, la comunitat catòlica mundial està expectant davant una altra conferència clau per al futur del nostre planeta i de la humanitat.

“És un moment difícil per a la lluita contra el canvi climàtic”, considera Adriana Opromolla, responsable d’Incidència sobre Seguretat Alimentària i el Canvi Climàtic en Caritas Internationalis. “La cooperació entre països és l’única manera de salvar aquesta situació crítica. En el Cim del Clima, convocada per Nacions Unides al setembre, els governs no van mostrar un nivell d’ambició suficient per a mantenir l’augment de la temperatura per sota d’1,5 graus centígrads. La COP25 és una oportunitat per a ampliar aquesta ambició”.

La Confederació Càritas participa en la COP25 amb l’esperit del Sínode de l’Amazonía, amb una crida a la unitat, la solidaritat, la justícia i una atenció especial a Amèrica Llatina i els pobles indígenes. La presidència de la COP25 està en mans de Xile.

La magnitud impactant dels incendis recents en l’Amazones ha centrat l’atenció en la pèrdua d’ecosistemes allà i en altres regions. Les comunitats afectades han sofert terribles pèrdues i danys en les seves terres i mitjans de vida. Algunes han estat desplaçades.
“Càritas vol que els governs siguin seriosos i generosos en la COP25 quan revisin el Mecanisme Internacional de Varsòvia per a Pèrdues i Danys per a fer-lo plenament operatiu, especialment perquè proveeixi finançament adequat en resposta a les pèrdues i danys ocasionades pel canvi climàtic. Un finançament que hauria de ser addicional a la destinada per a projectes d’adaptació”, va dir Opromolla.

Cooperació en virtut de l’Acord de París sobre canvi climàtic

En la COP24 de fa un any a Polònia, el treball entorn dels mecanismes de cooperació internacional establerts per l’Acord 2015 de París sobre el canvi climàtic va quedar inacabat. Càritas creu que això ha d’abordar-se amb decisió en la COP25 a Madrid per a mantenir l’escalfament global per sota d’1,5 graus centígrads, no en els 3 graus cap als quals es dirigeix el món.

L’article 6 de l’Acord de París emmarca els mecanismes de cooperació perquè els països implementin el que es coneix com a contribucions determinades en l’àmbit nacional per a frenar les seves emissions (NDC per les seves sigles en anglès). Si bé cada país decideix la seva contribució, els seus esforços són revisats a escala internacional per a possibilitar un seguiment global conjunt. Per això Càritas demana que s’adoptin regles sòlides que garanteixin un comptatge transparent i just de les reduccions d’emissions de carboni, així com que s’afavoreixi una participació adequada de les comunitats involucrades. En tals exercicis. Càritas també està demanant la protecció dels drets dels pobles indígenes en la implementació de projectes per a reduir les emissions.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip