En el seu missatge per al Corpus Christi, els bisbes alerten de la situació de les persones afectades per la crisi en una societat que descarta i exclou. Des d’avui …

Dia de Caritat 2023: «Tens molt a veure». Càritas convida a prendre consciència de la realitat de pobresa i a actuar


En el seu missatge per al Corpus Christi, els bisbes alerten de la situació de les persones afectades per la crisi en una societat que descarta i exclou.

Des d’avui i fins diumenge que ve, 11 de juny, festivitat del Corpus Christi, les Càritas de tota Espanya celebren com cada any la Setmana de Caritat. Al llarg d’aquests dies, cada Càritas té una cita amb la transparència i la rendició de comptes sobre el treball desenvolupat al llarg de l’any en les seves respectives diòcesis i parròquies, que va acompanyada de col·lectes i accions de captació de recursos, i les celebracions litúrgiques.

Sota el lema “Tu tens molt a veure. Som oportunitat. Som esperança”, la Confederació Càritas convoca enguany el Dia de Caritas amb un missatge que cerca ser una invitació “a obrir els ulls”, a deixar-se “mirar i tocar per la tendresa de Déu” per a aconseguir “el miracle de contagiar vida i oportunitat”. Amb aquesta crida, Càritas proposa prendre part en la vida social per a obrir la ment, reenfocar la mirada i veure junts aquesta altra realitat del món de la qual formem part: la de tantes persones que no poden accedir als mateixos drets, dels qui estan en desavantatge social i que viuen en la tristesa, la solitud i la pobresa.

D’aquí l’objectiu de la campanya d’aquest any de llançar llum sobre la veritable dimensió d’aquesta realitat dels descartats en la qual els milers de voluntaris i treballadors de Càritas són presents cada dia. Són moltes les persones i famílies que es van quedant sense somnis i sense expectatives, que transiten per carrers i barris de manera anònima, encara que cadascuna d’elles té nom i història, ànima i anhels.

Aquestes són algunes de les xifres d’aquesta realitat de descart i exclusió sobre les quals Càritas posa el focus amb motiu del Dia de Caritat:

  • 1 de cada 4 persones a Espanya està en situació d’exclusió: uns 11 milions de persones.
  • Un 17% de la població té una despesa excessiva en habitatge.
  • 1 de cada 3 persones sofreixen els efectes de la bretxa digital.
  • 1 de cada 3 persones a Espanya no té ingressos suficients per a viure dignament. D’aquests, un 46% retallen en alimentació, un 63% en subministraments i un 56% en Internet i telèfon. Un 7% de la població espanyola no té cap ingrés.

Comunicar esperança

Enmig d’una realitat complexa i dolorosa, Càritas aposta per “comunicar esperança des de l’amor cristià que dona sentit a la nostra missió, perquè totes les persones vegin que és la força de l’amor la que tot el canvia i el transforma”. Com s’assenyala en la guia de la campanya d’enguany, “celebrar el Dia de Caritat és participar en el banquet del Regne, combregar amb els valors de Jesús i el seu estil de vida, fer-nos pa i vi amb Ell per a donar vida en abundància, lliurar-la per amor, i fer-nos proïsmes, germans i germanes pròximes, especialment, dels que més sofreixen”.

En paraules d’Eva San Martín, coordinadora de la campanya de Caritat de Càritas, “volem animar i despertar la solidaritat i la compassió que viu en cada persona perquè ens impliquem, i ens comprometem amb un estil de vida que transformi el nostre model de convivència, i el faci més just, solidari i fratern”.

Missatge dels bisbes

En el seu habitual missatge amb motiu del Dia de Caritat, els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social subratllen els objectius de la campanya de Càritas amb una invitació “a tots els cristians, i de manera especial a quants treballeu en l’acció caritativa i social, a obrir els ulls al sofriment dels nostres germans més pobres, a escoltar els seus clams i a deixar-se tocar el cor per a ser oportunitat i esperança per a tots ells”.

Els membres de la Subcomissió no oculten la seva preocupació per “la situació de les persones i famílies afectades per la crisi”. “Vivim –afirmen— temps de crisis acumulades. Després de la pandèmia provocada per la COVID-19, va venir la guerra d’Ucraïna, l’augment de la mobilitat humana, l’evolució del cost energètic i la inflació… Aquesta situació, tant en l’àmbit local com mundial, ha acrescut la pobresa i la desigualtat i ha alimentat la desesperança”.

Alerten, també, sobre els riscos que suposen “la desvinculació social creixent en el nostre entorn” i “una societat fortament ideologitzada, que porta a polaritzacions i tensions en els àmbits de l’economia, de la política, de la cultura, fins i tot de la religió”.

Davant aquesta realitat, els bisbes subratllen que “l’Eucaristia, sagrament de la Trobada, ens capacita per a nous tipus de relacions socials i ens obre al diàleg inclusiu”, i ens dona les claus per a “ser oportunitat i ser esperança”.

“Fer caritat –diu el missatge— significa tenir la valentia de mirar als ulls. Des d’aquesta clau estem convençuts que tu tens molt a veure en les oportunitats que altres persones poden tenir. El que tu facis, com tu et situïs en el món i davant els altres, pot obrir portes, donar vida, alleujar la solitud, sanar l’ànima, fer que uns altres i altres sentin que la vida brolla nova en elles”. En definitiva, “la nostra tasca no consisteix solament a cobrir les necessitats dels altres, sinó a descobrir les seves possibilitats per a obrir camins d’esperança”.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip