Migrants amb Drets reivindica la trajectòria d’Espanya com a terra d’acolliment humanitari als migrants. Davant la celebració del Dia Internacional del Migrant, les organitzacions que integren a Espanya la xarxa …

Dia Internacional de les Migracions: Davant la deterioració de les polítiques d’acolliment a Espanya


Migrants amb Drets reivindica la trajectòria d’Espanya com a terra d’acolliment humanitari als migrants.

Davant la celebració del Dia Internacional del Migrant, les organitzacions que integren a Espanya la xarxa Migrants amb Drets –Càritas, Confer, Justícia i Pau, i la Comissió Episcopal de Migracions— reivindiquen la trajectòria del nostre país com a terra d’acolliment i la seva capacitat de resposta solidària a les necessitats humanitàries de les persones migrants.

En aquesta jornada volem posar el focus informatiu en dues greus situacions de vulneració de drets que ens afecten a tots, com a societat d’acolliment i com a comunitat cristiana.

Una es refereix a la situació de col·lapse que registren els dispositius d’acolliment humanitari per a migrants i sol·licitants d’asil i refugi, que està deixant literalment al carrer i en una situació de greu precarietat a famílies senceres incapaces de ser allotjats en els recursos existents.

L’altre problema que assenyalem està en la situació de desprotecció que afecta als nens, nenes i menors estrangers, tant durant la seva minoria d’edat com en aconseguir els 18 anys. És una cosa que contrasta amb el treball que el nostre país ve fent en les últimes dècades per defensar els drets de la infància i de la joventut, que són part essencial dels nostres principis constitucionals.

Al mateix temps, la generositat amb la qual tant associacions, moviments i comunitats com molts ciutadans estan acollint als migrants en els territoris de frontera, i la valentia amb la qual obren els seus braços per a salvar d’una mort segura a les persones que arriben a les nostres costes no es veu corresposta per part de l’Administració a l’hora d’arbitrar recursos suficients per a garantir un acolliment digne als qui arriben en condicions d’extrema vulnerabilitat.

Creiem que l’establiment de vies legals i segures ha de ser una de les respostes prioritàries de l’agenda política actual, tant en l’àmbit europeu com espanyol. Continuar basant les respostes als reptes de la immigració en les qüestions de seguretat, mentre es deixen en segon pla els aspectes humanitaris, només llancen resultats de dolor i mort.

Oblidar que som una societat d’acolliment i solidària, unit a la falta de determinació política per a articular altres opcions possibles és el combustible amb el qual s’alimenten corrents de rebuig social i de discursos xenòfobs que posen en risc la nostra convivència i els nostres consensos essencials.

Per això, en la mesura en què l’Estat aposti pels valors democràtics que estan en joc i assumeixi les seves responsabilitats per a garantir que la integració de les persones migrants en la societat d’acolliment es produeixi de manera harmònica i en plenitud de drets, es podran anar desactivant amb fets aquestes situacions de rebuig o d’alarma social del qual no pocs intenten treure profit.

Urgeix respondre a l’emergència humanitària alliberant els recursos econòmics necessaris que permetin proporcionar, dintre del termini i de manera efectiva, un acolliment digne als migrants i refugiats conforme als estàndards humanitaris i democràtics per a consolidar el tipus de societat que volem. Així mateix, un marc de convivència que aposti per la protecció dels nens i nenes migrants que arriben sols i per acompanyar-los en el seu trànsit a la vida adulta és abonar el futur.

El Dia Internacional del Migrant, que se celebra aquest any sota els ressons de la Cimera del Clima celebrada a Madrid, ha de ser també una ocasió per a destacar la relació cada vegada més íntima que existeix entre una adequada política de desenvolupament i de protecció mediambiental amb els processos de mobilitat humana.

Com subratllava el papa Francesc en el seu missatge del passat 29 de setembre per a la Jornada Mundial d’Emigrant i el Refugiat, “la resposta al desafiament plantejat per les migracions contemporànies es pot resumir en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar. Però aquests verbs no s’apliquen només als migrants i als refugiats. Expressen la missió de l’Església amb relació a tots els habitants de les perifèries existencials, que han de ser acollits, protegits, promoguts i integrats (…) No solament està en joc la causa dels migrants, no es tracta només d’ells, sinó de tots nosaltres, del present i del futur de la família humana. Els migrants, i especialment aquells més vulnerables, ens ajuden a llegir els ‘signes dels temps’. A través d’ells, el Senyor ens crida a una conversió, a alliberar-nos dels exclusivismes, de la indiferència i de la cultura del descart”.

Fem, finalment, una crida a sumar-se en l’acció de reivindicació que avui mateix estem llançant en xarxes socials sota l’etiqueta #NiUnoMás per a apostar per una societat autènticament hospitalària on no pertoqui ni una mort més d’immigrants que intenten aconseguir la seguretat d’una societat d’acolliment, ni a una devolució irregular ni a una violació dels seus drets humans.

Campanya Migrants i Refugiats 2019


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip