Càritas Espanyola allibera una partida de 15.000 euros per a donar suport a les accions d’auxili de Càritas Líban Càritas Líban ha sol·licitat ajuda a la xarxa internacional de Càritas …

Explosió a Beirut: La xarxa Càritas llança un pla d’emergència per a prestar ajuda urgent a les víctimes


Càritas Espanyola allibera una partida de 15.000 euros per a donar suport a les accions d’auxili de Càritas Líban

Càritas Líban ha sol·licitat ajuda a la xarxa internacional de Càritas per a finançar un pla d’ajuda urgent als milers de damnificats per la devastadora explosió que dimarts passat va devastar bona part de la capital, Beirut, causant almenys 135 morts, milers de ferits i abundants danys materials en edificis i infraestructures.

“Una situació apocalíptica”

En una teleconferència celebrada ahir entre representants de les Càritas donants i en la qual va participar Càritas Espanyola, Rita Rhayem, directora de Càritas Líban, va assegurar que “és una situació terrible i desastrosa, i avui vivim en una confusió total». «La situació és crítica –va explicar— i és la primera vegada que hem experimentat una situació de tal magnitud. És apocalíptica, però no podem detenir-nos i seguirem endavant per a ajudar a tots els que estan en major dificultat».

«Hi ha molts morts i molts ferits, i és probable que la situació de salut empitjori ràpidament, ja que els gasos tòxics poden causar problemes de salut addicionals”, va detallar Rhayem. “Càritas Líban s’està preparant per a això, però els seus centres de salut no tenen mitjans per a fer front a aquesta mena de situacions, i les operacions de rescat es fan encara més difícils per la falta d’electricitat», va afegir.

Encara que la seu de Càritas Líban també va sofrir greus danys per l’explosió, afortunadament l’oficina s’havia tancat poc abans de l’explosió, la qual cosa va evitar que cap dels seus treballadors resultés ferit i pogués organitzar immediatament un pla de resposta immediata a l’emergència per a prestar ajuda de primera necessitat als damnificats. En aquesta mateixa línia s’ha mobilitzat la xarxa internacional de Càritas per a llançar un pla d’emergència, coordinat per la secretaria general de Caritas Internationalis, per a assistir immediatament a les víctimes.

«Molts ferits estan sent atesos en els nostres centres d’atenció primària, que estan desbordats. Necessitem gairebé tot, inclosos aliments per a distribuir entre la població afectada», alerta Rita Rhayem. “Els nostres joves voluntaris s’han mobilitzat i estan col·laborant en l’assistència als ferits”.

Suport de Càritas Espanyola

Càritas Espanyola, que ha expressat la seva solidaritat i proximitat a la Càritas Libanesa, ja ha anunciat el seu suport a aquest pla d’emergència amb l’alliberament d’una partida de 15.000 euros. Aquest pla de resposta urgent preveu garantir durant els dos pròxims mesos als damnificats de les zones més afectades l’accés a alimentació, salut i refugi.

«El país s’ha detingut i estem vivint un malson» ha declarat el president de Càritas Líban, pare Michel Abboud. «Beirut està devastada i estem totalment aclaparats per la magnitud dels esdeveniments», assegura.

Per part seva, el secretari general de Caritas Internationalis, Aloysius John, ha recordat que les explosions en el port de Beirut han causat una nova ferida al Líban, un país que ja estava en una situació crítica a causa de la crisi econòmica, la violència, la pandèmia originada per la COVID-19 i les conseqüències de les sancions econòmiques imposades a Síria. «La comunitat internacional –reclama— ha d’intervenir de manera urgent i incondicional per a ajudar a la població. És necessari donar suport als esforços de les organitzacions de la societat civil i, en particular, de Càritas Líban, que és present en tot el país, per a assegurar les necessitats bàsiques i urgents».

«No hem de perdre de vista el fet que els efectes de les sancions econòmiques i la violència política han afeblit a aquest país i estan pesant molt sobre el Líban, que s’enfronta a una escassetat d’aliments. És vital que la comunitat internacional actuï amb decisió per a alleujar el sofriment dels libanesos pobres, eliminant immediatament les sancions econòmiques», va afegir John.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip