Com cada any Càritas Espanyola amb la col·laboració de FACIAM, la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) i la plataforma Bestebi, estem organitzant la Campanya Ningú Sense Llar. En …

Fora de cobertura. Ningú sense llar 2022


Com cada any Càritas Espanyola amb la col·laboració de FACIAM, la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) i la plataforma Bestebi, estem organitzant la Campanya Ningú Sense Llar. En 2022 seran 30 anys de Campanya, data molt significativa en la qual es posa en relleu la importància d’insistir en el nostre objectiu: Que tota persona i família pugui gaudir d’una llar, permanent i en pau.

Des de la Campanya de Persones sense Llar, la nostra obstinació durant 30 anys ha estat el de fer visible la realitat de vulnerabilitat extrema que viuen les persones que van quedant al marge: al marge de les relacions socials, de l’espai públic normalitzat, de l’accés al seu dret d’habitatge, ocupació i protecció social. En definitiva, dels llocs d’inclusió en els quals “les persones compten”.

Enguany volem reflectir el missatge central d’aquests 30 anys de NSH, apostem per la centralitat absoluta de les persones i famílies en situació de sense llar, i per mantenir la mirada de drets humans de manera global: tots els drets junts, alhora, cada dia, a tot arreu. Ho fem amb el lema “FORA DE COBERTURA” que denuncia la falta d’accés a drets, i especialment la desprotecció social, i ens convida, de manera individual i col·lectiva, a ser una societat inclusiva que generi comunitat, interpel·lant amb la frase “No permetis que es quedin fora”.

En el 2022 els efectes no superats de la pandèmia se sumen a l’agreujament de la crisi que provoca la guerra d’Ucraïna i que sens dubte aprofundirà en la vulnerabilitat i l’exclusió. Volem que la nostra campanya, un any més, serveixi per a fer visible que milers de persones i famílies sense llar sofreixen la vulneració dels seus drets sense que existeixi una aposta rotunda per part de la societat i de les polítiques públiques per modificar aquestes situacions, però també des de l’esperança i la convicció que és imprescindible continuar treballant perquè totes les persones puguin accedir als seus drets i siguin incloses en la vida social i comunitària.

Ens movem en una societat molt més desvinculada i a la defensiva, més temorosa i conscient que la fragilitat és una experiència universal compartida per tots els éssers humans que provoca la nostra capacitat de solidaritat i compassió traduïda gestos i iniciatives de generositat que s’han posat en marxa en aquests últims temps.

Al costat d’aquesta solidaritat conviu una freda indiferència i distància quotidiana del sofriment dels més vulnerables: persones pròximes soles, majors, migrants, malalts, persones que viuen en situació de pobresa i exclusió al marge dels nostres projectes i somnis.

Aquesta és la realitat que constatem des de Càritas i des de les entitats que treballem acompanyant a les persones i famílies sense llar, una realitat cada dia més complexa i difícil perquè aquestes persones puguin accedir als drets humans i als recursos necessaris per a poder viure amb dignitat, i per a mantenir l’esperança d’aconseguir sortir d’un cercle de pobresa i de falta d’oportunitats que dia a dia els va asfixiant més. La realitat de les aproximadament 40.000 persones en situació de sensellarisme acompanyades per Càritas i les 2.500.000 persones i famílies en situació d’extrema vulnerabilitat que existeixen avui al nostre país ens demana respondre als reptes que aquesta emergència humana.

En aquest temps, les entitats que treballem acompanyant a persones i famílies en situació de carrer i sense habitatge, veiem com augmenten i es diversifiquen, i som testimonis de l’augment del risc -i del fet que ja constatem- que moltes més persones puguin acabar en aquestes situacions; però també que quan es dediquen recursos, atenció i cura a les persones, es pot contribuir a dignificar la seva existència i al fet que puguin recuperar espais, drets i afectes.

Avui es fa encara més imprescindible fer-nos sensibles, com a individus i com a societat, a la realitat dels qui no poden accedir als drets que protegeixen i sostenen la dignitat de la vida de les persones. No podem permetre que l’Estat, l’administració pública, nosaltres/as, tornem el cap cap a un altre costat rebaixant el nivell de resposta i implicació a acollir, cuidar i defensar.

Potser necessitem mirar als ulls i d’enfront de la persona, no al sense sostre ni al sense llar, sinó a la persona, família, grup humà, més fràgil i vulnerable, limitat en els seus recursos per a afrontar la vida i sostenir-la, i que reclama un espai per a fer-se visible, ser escoltat, ser inclòs en les dinàmiques socials que conformen la nostra societat.

Ciutadania, mitjans de comunicació, Serveis Socials, Administracions, estem cridats a implicar-nos i a no passar de llarg davant una realitat que cada dia creix i es fa més preocupant, i que va afeblint el bé comú. Necessitem empènyer cap a una societat inclusiva de la qual totes les persones se sentin part i tinguin els seus drets reconeguts.

“FORA DE COBERTURA” és l’expressió amb la qual posem de manifest la realitat de les persones en situació de sense llar (PSSH) que deixem en els marges dels drets humans, especialment de la protecció social, persones que a més s’han quedat fora dels vincles relacionals que construeixen les xarxes afectives i emocionals en les quals ens sostenim i construïm com a comunitat. “No deixis que es quedin fora”, ens convida a l’acció, a superar les dificultats i el descoratjament compartint objectius i accions. Necessitem canviar la mirada, el gest i el compromís amb aquesta realitat que cada vegada viuen més persones per a fer possible establir les bases del bé comú per a totes les persones.

MATERIALS DE LA CAMPANYA:


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip