El Govern i els agents socioeconòmics han de comprometre’s amb l’ocupació de qualitat L’actual situació inflacionista, provocada inicialment per l’augment desmesurat dels beneficis de les empreses d’energia, té com a …

Església per un Treball Decent denúncia l’alta desocupació estructural


El Govern i els agents socioeconòmics han de comprometre’s amb l’ocupació de qualitat

L’actual situació inflacionista, provocada inicialment per l’augment desmesurat dels beneficis de les empreses d’energia, té com a conseqüència directa el creixement del cost de la cistella de la compra i de la vida de les famílies treballadores. Aquest context és també una amenaça per a l’ocupació que segueix tensat per l’impacte de la pandèmia. Amb una taxa de desocupació de més del 12%, Església per un Treball Decent (ITD), de la qual Càritas forma part, denúncia que “encara queden massa situacions de vulnerabilitat vinculades al treball al nostre país”.

En el seu manifest, “Sense compromís no hi ha treball decent”, fet públic amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, del pròxim 7 d’octubre, subratlla que “encara hi ha milions de persones treballadores que segueixen sense poder accedir a una ocupació de qualitat”. “L’alt atur estructural i l’ocupació precària afligeix a milers de persones, sobretot dones i joves”, apunta.

És el cas de Rosa Casillas, una jove biòloga de 29 anys que va aconseguir emancipar-se fa menys d’un any. Igual que molts joves al nostre país, aquesta educadora ambiental fa malabars cada mes per a arribar a fi de mes. “És una situació que visc amb aclaparament, ja que hi ha setmanes que compagino quatre treballs, un més estable als matins i altres a les tardes i caps de setmana. És frustrant veure com a vegades ni amb tot el meu esforç és suficient per a estalviar per si ve un mes dolent. La temporalitat, la pluriocupació, la inestabilitat horària. No entenc per què les joves hem de sofrir una precarietat tan denigrant per a intentar tenir una vida digna”.

Enfront d’aquesta situació, ITD reivindica “la necessitat de continuar vigilant i regulant les condicions laborals perquè siguin decents”. Reclama també que s’incorpori a l’agenda política les causes que provoquen la “tragèdia tan estesa” de la sinistralitat laboral, ja que “dues persones treballadores moren cada dia al nostre país, com a resultat de no garantir la seguretat i salut en el treball”.

Resposta necessària

Per a això, ITD fa una crida “al Govern i als agents socioeconòmics a comprometre’s amb l’ocupació de qualitat en un context inflacionista de pujada de preus que no poden suportar els salaris de les persones treballadores”. “El compromís dels qui són sensibles a aquestes situacions són una resposta necessària”, subratlla.

En aquest sentit, la iniciativa urgeix analitzar la proposta del papa Francesc de reduir la jornada laboral (sense que això redundi en baixada salarial) com a mesura de creació de treball decent. Així mateix, considera que ha d'”aflorar el treball que es desenvolupa en l’àmbit de les cures i convertir-se ja, en treball decent”.

Amb l’objectiu de celebrar i reivindicar el treball com a dret i activitat per a la cura de les persones, del bé comú i del planeta, ITD anima a participar en els actes reivindicatius i celebratius en totes les places i parròquies de les diòcesis. “Que aquesta presa de consciència es vagi convertint en compromís diari pel treball decent”, demana la iniciativa en el seu manifest.

La iniciativa Església pel treball Decent (ITD) va començar la seva marxa en 2014 i està format per organitzacions d’inspiració catòlica i congregacions religioses, entre les quals es troben Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), la Germanor Obrera d’Acció Catòlica (HOAC), Justícia i Pau, la Joventut Estudiant Catòlica (JEC) i la Joventut Obrera Cristiana (JOC). El seu objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent «cap a l’interior d’aquestes organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat».


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip