Convida a fer de l’amor “un referent per a il·luminar horitzons d’esperança, d’oportunitats i de vida nova” Setmana de la Caritat, una convocatòria que llança Càritas Espanyola amb motiu de …

Setmana de la Caritat: Càritas reivindica l’amor com “el motor que ens fa avançar i projectar el bé comú”


Convida a fer de l’amor “un referent per a il·luminar horitzons d’esperança, d’oportunitats i de vida nova”

Setmana de la Caritat, una convocatòria que llança Càritas Espanyola amb motiu de la celebració, el diumenge 19 de juny, festa del Corpus Christi, del Dia de la Caritat. Sota el lema “Som el que donam. Som amor”, la campanya convida a “orientar els nostres anhels i propòsits des de aprendre a estimar i deixar-nos estimar pels altres”.

La convocatòria, que enguany coincideix amb la celebració del 75 aniversari de Càritas Espanyola, recorda que l’amor és “l’única cosa que dona sentit a la nostra existència” i, per això, és el motor que “ens fa avançar i projectar el bé comú” i, a l’una, “il·luminar horitzons possibles d’esperança, d’oportunitats i de vida nova”.

Després de dos anys de pandèmia continuem transitant temps desolats, marcats per una profunda crisi que ens fa aferrar-nos al present. L’informe FOESSA presentat recentment ens mostra una dura realitat: la de l’empitjorament de les oportunitats laborals i socials de milers de famílies que ja estaven en situació d’exclusió. A això se suma la gravetat de la guerra a Ucraïna i els 6,5 milions de persones que han hagut de fugir del país causant a Europa la crisi humanitària més gran després de la II Guerra Mundial.

Brots de fraternitat

Aquesta creixent inestabilitat global -com s’explica en els materials editats per Càritas amb motiu del Dia de Caritat- “ens afecta a tots d’una manera o una altra i ens recorda amb insistència un present del qual no podem escapar: tots els éssers humans som fràgils i vulnerables, no podem afrontar sols i de manera unilateral ni les crisis ni els desastres”.

Enmig d’aquesta fragilitat i malgrat les incerteses que planteja el món actual sorgeixen a la vegada “brots d’una fraternitat universal que traspassa totes les fronteres i que té el seu origen en l’amor que som”.

“Des de Càritas volem remarcar l’amor pels altres com a proposta de vida: una invitació a la comunitat cristiana i a la resta de la societat a construir els nostres projectes personals i col·lectius de vida des d’un amor concret i social, un amor àgape de taula compartida, compromès amb tot el que ens importa: amb les persones, i especialment, amb aquelles més fràgils i vulnerables; amb la Creació i la nostra casa comuna, la seva cura i preservació; amb la justícia i els drets humans per a conduir les nostres relacions i el benestar comú”, explica Eva San Martín, coordinadora de la campanya institucional de Càritas.

En Càritas -afegeix- som testimonis que aquest amor mou els cors de moltes persones que volen ajudar, col·laborar, participar en un projecte de societat nova que es construeix menys des de l’individualisme i més des d’un nosaltres compartit que pensa en el per a totes les persones.

Gestos senzills i quotidians

En aquesta Setmana de la Caritat, Càritas proposa gestos senzills que permetin a les persones ser esperança, justícia i amor per als altres. Es tracta de situacions concretes i quotidianes, com mirar amb tendresa, escoltar amb paciència, cuidar la fragilitat, compartir amb generositat o denunciar la incoherència que genera injustícia.

En aquest 75 aniversari d’Amor pels altres, Càritas vol celebrar amb tota la societat que tots els serem humans “som capaços d’una solidaritat i una generositat immenses que brollen del nostre interior quan ens commovem davant el dolor dels altres”.

En el seu missatge per al Dia de Caritat, els bisbes de la Subcomissió Episcopal d’Acció Caritativa i Social agraeixen “la resposta i implicació solidària de la societat en el seu conjunt” davant el sofriment causat per la pandèmia de la Covid-19 i la guerra a Ucraïna i urgeixen a “un compromís solidari i estable”. Al llarg d’aquests dies, les diferents Càritas diocesanes aprofiten la proximitat de la festa del Corpus Christi per a presentar a la societat les seves memòries, és a dir, la labor realitzada i els recursos invertits durant l’any 2021.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip