La campanya posa el focus en «els milers de portals on no hi ha mula ni bou, però sí famílies que no arriben a fi de mes». La Campanya de …

«Aquest Nadal, cada portal és important»: Càritas crida a la generositat amb una societat ferida, més pobre i fràgil


La campanya posa el focus en «els milers de portals on no hi ha mula ni bou, però sí famílies que no arriben a fi de mes».

La Campanya de Nadal 2021 que Càritas acaba de posar en marxa convida a posar la mirada en “els milers de portals on no hi ha mula ni bou, però sí famílies que no arriben a fi de mes”.

Amb el lema “Aquest Nadal, cada portal és important”, Càritas llança una crida a la col·laboració econòmica i a posar en pràctica la generositat amb les persones en situació més precària en una societat ferida, molt més pobra, fràgil i vulnerable.

Tal com s’assenyala en els materials preparats per a aquesta campanya, “cada dia ens topem de cara amb una realitat que volíem albirar diferent, com si fos el miratge d’una nova normalitat diferent i millor, plena de festa, de color i d’ensomni”. Malgrat això i com es constata en l’últim estudi de la Fundació FOESSA, “són ja 11 milions de persones les que es troben en una situació d’exclusió social a Espanya, 2,5 milions més que en el 2018”. Aquesta deterioració va deixant una profunda empremta de desesperança i d’incertesa amb greus conseqüències per a les condicions de vida i els nivells d’integració social de les persones i les famílies.

Després de 20 mesos de pandèmia, estem, com afirma Eva San Martín, responsable de la campanya de Càritas, “a les portes d’un nou Nadal que vol obrir-se camí més enllà de les nostres ganes de llums i de festa, més enllà del Nadal del consum i de la bullícia que després ens deixa embriacs de rutines i buits de sentit”.

“Els nostres dies de duel no han acabat –afegeix—, si pensem que la desocupació i la precarització del mercat laboral redueix les possibilitats d’accedir a un treball decent, estable i sostenible per a garantir el consum, l’accés i manteniment a un habitatge, i els subministraments domèstics. Parlem d’una situació que ja afecta el 24% de llars a Espanya”.

Déu es fa present

Malgrat tot això, Nadal arriba com el temps favorable en el qual Déu es fa present enmig de la nostra història per a igualar-se a nosaltres com el que som, homes i dones, humanitat i fang, fragilitat i possibilitat. I igual que Ell es va fer present en el pessebre d’un portal als afores d’un petit llogaret, enmig d’una societat convulsa i dividida, avui també es fa present en la vida de les persones que estan sofrint pobresa i desigualtat en les ribes dels camins, en les víctimes dels discursos d’odi, de tràfic i d’abús.

Avui, igual que fa més de 2000 anys, Déu continua naixent en el cor de cada persona i espera ser acollit en el pessebre de les nostres pobreses i anhels, en el portal de les nostres cases i dels nostres somnis. Continua fent-se present enmig de les més de 250 milions de persones migrants que qüestionen les nostres fronteres i el nostre model de societat globalitzada, en la qual tot està connectat, però en la qual els valors humans i ètics es dilueixen i la transformen en societat líquida, d’esvaïda i fugaç.

Reconstruir una societat diferent

Aquest Nadal ens porta una nova oportunitat per a deixar néixer el millor que som i compartir-ho amb la resta de les persones per a celebrar i agrair, però, també, per a tenir presents i molt a prop als qui no arriben a fi de mes ni saben si podran reunir-se i brindar per noves oportunitats.

Càritas convida a dedicar aquest Nadal a reconstruir una societat diferent, amb sabor de fraternitat, en la qual aprenguem a mirar als altres com a persones, dignes dels mateixos drets humans i de la mateixa capacitat d’estimar i de ser estimades.

Interpel·lació personal

Per a això i ara que comença l’Advent, la Campanya de Nadal de Càritas, a més de fer una crida a la col·laboració econòmica amb les persones i famílies en situació de major precarietat, ens llança aquestes preguntes:

– Quines portes haig d’obrir per a deixar entrar l’amor i l’esperança a la meva vida? Qui estan cridant avui a la meva porta, a les portes dels portals que freqüento, i què em volen dir? Amb qui estic disposat a asseure’m a sopar, a escoltar, a acompanyar?

– Com vull deixar-me aconseguir per aquest Jesús del pessebre que avui vol trobar-se amb mi des del seu ser de nen que és amor i tendresa buit de judicis i condicions? Quins són els senyals que avui ens estan parlant de fragilitat, petitesa, necessitat al nostre voltant i com puc jo, nosaltres, respondre a elles?

– Com podem ser bona notícia avui per als qui no tenen ocupació, o habitatge, o viuen una vida precària, sense esperança, o amb malaltia? Com podem estrènyer les nostres relacions, fer que els altres ens importin una mica més, i posar en pràctica la generositat dels pastors que van acudir al portal sense saber el que anaven a trobar?

Captació de recursos

La Campanya de Nadal és, al costat de la del Dia de Caritat (Corpus Christi), una de les dues ocasions de l’any en les quals Càritas llança a tota la societat una invitació expressa a la col·laboració econòmica per a sostenir el treball de lluita contra la pobresa que realitzen les 70 Càritas Diocesanes de tot el país.

La col·laboració privada és un dels pilars que permeten a Càritas desenvolupar la seva missió i oferir oportunitats de vida digna a milions de persones en situació de gran vulnerabilitat dins i fora del nostre país. En l’últim exercici, Càritas va destinar més de 386 milions d’euros per a fer costat a 2,8 milions de persones amb problemes creixents de desocupació, ingressos, habitatge i salut mental. Aquest important esforç econòmic va ser possible gràcies a la generositat de milers de socis, donants i col·laboradors privats, que van aportar més de 273 milions, la qual cosa suposa més del 70 per cent del total de recursos invertits.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip