Dia Mundial de l’Aigua 2024 En el dia mundial de l’aigua, Càritas Diocesana de Menorca obre les portes al seu projecte Arbres d’Algendar, el qual compta amb un sistema de …

Arbres d’Algendar, l’arquitectura de l’aigua com a font de vida


Dia Mundial de l’Aigua 2024

En el dia mundial de l’aigua, Càritas Diocesana de Menorca obre les portes al seu projecte Arbres d’Algendar, el qual compta amb un sistema de reg sostenible de l’època andalusina amagat feia més de 20 anys.

Arbres d’Algendar és una iniciativa de Càritas Diocesana de Menorca, que porta treballant en la proliferació i cura de l’entorn des de 2007. Situat en el Barranc d’Algendar, un dels espais més verds de l’illa, té com a objectiu la conservació d’arbres fruiters autòctons de Menorca, a través de la inserció sociolaboral de persones en situació de desocupació.

Entre els nombrosos béns etnològics que es localitzen en el Barranc d´Algendar, per sobre de tots destaca la recuperació per part de Càritas Menorca, d’una antiga font d’aigua amagada feia més de 20 anys per una densa vegetació. Gràcies a aquest descobriment i al restabliment d’un sistema hidràulic de l’època andalusina, s’ha pogut posar en marxa una sèrie de canals que condueixen l’aigua a la zona d’horta i de producció d’arbres fruiters, donant vida a una pràctica de reg sostenible que redueix al mínim necessari el consum d’aigua, un dels recursos actuals més valuosos per als cultius, les persones i el planeta.

En la zona, es troben construccions antigues tradicionals en pedra vinculades a l’aprofitament i distribució de l’aigua com a safaretjos, aljubs, sifons, aigüeres, parets, encadenats, portells, passos, molins, canals, etc. Aquest conjunt d’elements etnològics recuperats, creats per la mà de l’home, ajuden a conrear i explotar la terra de manera ecològica i sostenible, deixant en evidència que antigament els pobladors coneixien bé el terreny i es van adaptar a la realitat de la zona d’una manera organitzada i sostenible.

Part dels treballs de restauració del projecte s’han realitzat amb persones contactades a través del servei d’orientació laboral de Càritas Menorca, les quals han estat formades en jardineria, agricultura i manteniment de finques en els cursos i tallers amb els quals compta la iniciativa. Gràcies a l’esforç dels seus participants en tots aquests anys, Arbres d’Algendar ja compta amb més de cent varietats de fruiters autòctons i amb moltes persones en situació vulnerable, que han obtingut una formació inicial per a poder tenir un futur més digne i d’accés al mercat laboral.

Finalment, la iniciativa disposa d’un centre d’interpretació de la naturalesa, a través del qual es fan visites guiades a grups, centres educatius i un programa de voluntariat corporatiu per a empreses, amb el focus principal lloc a sensibilitzar sobre la necessitat de recuperar una agricultura autòctona i respectuosa amb el medi ambient, i on es brinda més informació sobre l’estructura del sistema hidràulic des d’Es Canaló, passant per la finca Sant Antoni de S’Aranjassa, els béns etnològics i el patrimoni cultural i natural que suposa el Barranc d’Algendar.

Les persones interessades a obtenir més informació poden visitar la web https://www.caritasmenorca.org/proyecto/arbres-dalgendar/ https://mestralmenorca.org/arbres-dalgendar/ o bé escriure a mestral@caritasmenorca.org  per a conservació d’arbres / implantsocial@caritasmenorca.org  per a visites guiades i voluntariat corporatiu.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip