Càritas Guatemala activa un pla d’emergència per socórrer a les víctimes de l’erupció del volcà de Foc S’han habilitat tres albergs a la Càritas d’Escuintla i s’ha llançat una campanya …

Càritas Guatemala activa pla d’emergència


Càritas Guatemala activa un pla d’emergència per socórrer a les víctimes de l’erupció del volcà de Foc

S’han habilitat tres albergs a la Càritas d’Escuintla i s’ha llançat una campanya de recollida d’aliments a escala nacional

En un informe preliminar d’emergència remès a Càritas Espanyola per Mario Arévalo, secretari executiu de Càritas Guatemala, per donar compte de la resposta als efectes de l’erupció del volcà de Foc registrada el passat diumenge 3 de juny, s’anuncia la posada en marxa d’un pla d’emergència per socórrer els damnificats.

Albergs i recollida d’aliments

Entre les primeres mesures adoptades figura l’obertura de tres albergs a la Càritas d’Escuintla i el llançament d’una campanya de recollida d’aliments a escala nacional. En aquest pla d’emergència participa de manera activa Daniel Rodríguez, referent de Càritas Espanyola per a Amèrica Central i que resideix a Guatemala.

Així mateix, Càritas Guatemala està recollint, en coordinació amb la CONRED (Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres), dades precises sobre l’abast real dels danys provocats per l’erupció i les necessitats més urgents pels damnificats a fi d’avaluar el llançament d’una crida d’ajuda d’emergència (EA, Emergency Appeal) a la xarxa internacional de Càritas.

Segons assenyala Mario Arévalo, “encara que no és possible quantificar danys exactes sobre el desastre en els departaments afectats, que són Escuintla, Sacatepéquez i Chimaltenango, sí podem confirmar que el nombre de víctimes mortals va en augment i ascendeixen a 75’’ [a hores d’ara]. “El dany és greu i el nombre d’afectats arriba a prop de 2 milions de persones, hi ha moltíssims desapareguts i més de 3000 persones allotjades en albergs”, afegeix.

Així mateix, s’estima que pot haver-hi més de 3.000 persones sota les cendres que ha sepultat aproximadament 20 comunitats sota una capa d’entre un i tres metres de gruix, amb temperatures de 100 a 300 graus centígrads, el que impedeix la intervenció dels equips de rescat a les zones sinistrades.

En les últimes hores, el volcà ha tingut dues noves erupcions més, el que dificulta les tasques de recerca i rescat de supervivents, perquè els equips han de sortir immediatament del lloc. “El dia 5 -informe del secretari executiu de Càritas Guatemala -el mateix delegat del CONRED i dos bombers voluntaris van morir en intentar rescatar a algunes persones”. El Govern ha declarat l’alerta d’emergència en els tres departaments afectats i s’està estudiant declarar l’estat de calamitat.

El mateix dilluns, Càritas Espanyola va enviar el seu missatge de solidaritat a Càritas Guatemala i ha posat a disposició de la mateixa el suport necessari per respondre a les necessitats de l’emergència, en el marc de la resposta coordinada per part de la xarxa Càritas Internationalis.

Actualització notícia:

Guatemala: Alimentación, agua y vestido, necesidades más urgentes de los damnificados por el volcán de Fuego


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip