L’entitat duu a terme una labor de recuperació de varietats autòctones de fruiteres al mateix temps que fomenta la formació i inserció laboral de persones vulnerables | La seu de …

Càritas Menorca rep el Premi BBVA Futuro Sostenible pel seu projecte d’agricultura ecològica Arbres d’Algendar


L’entitat duu a terme una labor de recuperació de varietats autòctones de fruiteres al mateix temps que fomenta la formació i inserció laboral de persones vulnerables | La seu de BBVA a Maó va acollir la cerimònia de lliurament de la cinquena edició d’aquests guardons

Susana Llombart, directora de Zona de BBVA en Baleares, y Juan Carlos Hernández, responsable de Negocio de BBVA Asset Management Europa junto a los representantes de Càritas Menorca. Tolo Mercadal

Per a fer del món un lloc més just i inclusiu fan falta persones que duguin a terme accions compromeses amb l’entorn i la comunitat. És aquest el cas de Càritas Menorca que amb el seu projecte Arbres d’Algendar està millorant la vida de persones en risc d’exclusió al mateix temps que duu a terme una labor ecològica, sostenible i emmarcada en l’economia circular.

Arbres d’Algendar de Càritas Menorca és una de les 23 iniciatives solidàries distingides per Premis BBVA Futur Sostenible, un guardó que dona cada any 1 milió d’euros a ONGs de tot el territori nacional.

La seu de BBVA a Maó va ser l’escenari que va acollir dilluns passat 2 d’octubre el lliurament d’aquest distintiu a la iniciativa guanyadora en l’arxipèlag. Un projecte que, que segons va destacar Susana Llombart, directora de Zona de BBVA a les Balears, «exemplifica el tipus d’innovació social i ambiental que necessitem més que mai en el nostre món en constant canvi. Demostra que la sostenibilitat i la inclusió social poden anar de bracet per a crear un futur més brillant»

Guillem Ferrer Monjo, secretario general de Càritas Menorca, Susana Llombart, directora de Zona de BBVA en Baleares, y Juan Carlos Hernández, responsable de Negocio de BBVA Asset Management Europa. Tolo Mercadal

Durant l’acte de lliurament Llombart va destacar que «avui celebrem la visió i la dedicació de Càritas, i també ens inspirem mútuament per a unir-nos en la determinació de crear un món més inclusiu i més just. Aquest premi del Fons BBVA Futur Sostenible i la inversió socialment responsable són un recordatori que cada pas que donem cap a la inclusió i la sostenibilitat té un impacte. Cada petita acció pot desencadenar un canvi significatiu en les nostres comunitats i en les nostres vides».
El projecte Arbres d’Algendar

En efecte, amb Arbres d’Algendar Càritas Menorca està complint objectius en diferents àmbits. Es tracta d’un projecte d’agricultura ecològica mitjançant el qual s’han recuperat fins al moment un total de 84 varietats d’arbres fruiters autòctons. Segons detallen des de l’ONG «aquest projecte neix amb la intenció de recuperar un valuós patrimoni cultural i agronòmic específic de Menorca, les varietats locals fruiteres, com a eina per a la inserció sociolaboral. Ho fem a través de la creació d’una col·lecció de varietats locals o banc genètic, amb més d’un centenar de registres, sobretot de pereres, pomeres i figueres; i la producció de planta jove per a la seva comercialització».

A més de ser un projecte de recuperació d’arbres fruiters autòctons, Arbres d’Algendar és una important iniciativa de conservació natural d’un espai tan emblemàtic com és el barranc d’Algendar a Ferreries. Entre les accions paral·leles dutes a terme en la finca Càritas Menorca destaca que «fa uns anys rehabilitem i recuperem una font natural i tot el sistema de regadiu de l’època andalusina que avui dia serveix d’equipament de regadiu tradicional per als nostres cultius, cuidant l’entorn i aprofitant al màxim un bé tan preuat com és l’aigua».

Foto @caritasmenorca

Igual que tots els projectes de Càritas, Arbres d’Algendar té com a principal objectiu la inserció soci laboral de persones en situació vulnerable i de desocupació, a través de la formació i pràctica de manteniment de finques, cultiu d’arbres i horta, sempre sota criteris d’agricultura ecològica. El projecte també s’ha convertit en una eina de sensibilització i educació ambiental, amb especial incidència en el públic més jove, fent arribar el missatge de la necessitat de cuidar el nostre entorn, el medi ambient i revalorar el producte local.

Amb el Premi BBVA Futur Sostenible atorgat a Càritas Menorca es reconeix i dona suport a la continuïtat d’una activitat que va més enllà de la inclusió social i laboral complint amb els criteris de sostenibilitat, sobirania alimentària i la circularitat. En aquest sentit, des de Càritas Menorca detallen que «amb l’objectiu de continuar acompanyant a persones, en la formació i la promoció d’ocupació, els nostres projectes volen fer un pas més cap a la sostenibilitat i l’economia circular. En aquesta ocasió la pròxima obertura del Restaurant Escola Ca n’Aguedet, ens permet connectar la producció i l’aprofitament alimentari, d’aquesta manera el projecte de Arbres d’Algendar serà un dels subministradors del centre de formació que elaborarà receptes tradicionals menorquines, amb producte Km0 i ecològic».

Gràcies a l’aportació de BBVA Asset Management i el premi Futur Sostenible, Càritas Diocesana de Menorca fusionarà aquestes dues iniciatives. Segons expliquen des de l’ONG, d’una banda, han finançat eines que augmentaran la producció en Arbres d’Algendar, que juntament amb les donacions d’aliments que es puguin rebre, es proveirà el restaurant, que ofereix noves oportunitats laborals en el sector de la restauració a través de l’empresa d’inserció. «L’adequació de les instal·lacions del projecte ens permet afrontar la petició de la comunitat autònoma de reforestació del barranc de Trebalúger amb la producció d’arbres autòctons de l’illa, a més de construir una carpa d’ombreig i s’adquirirà una cambra frigorífica per a la conservació dels aliments, promovent l’aprofitament alimentari. Els 35.000 euros de la donació permeten contribuir a cura del medi ambient i la conservació natural gràcies als arbres plantats, a la producció pròpia d’aliments i la generació d’ocupació».

En aquest sentit, cal destacar que durant els últims cinc anys s’han fet diversos cursos de formació en fructicultura i horta ecològica, en els quals han participat un total de 38 persones. Es tracta de formació en dues modalitats: itineraris individuals de formació i cursos en grups reduïts de 4-5 persones amb una durada de 240 hores.

El projecte també compta actualment amb dues places per a la contractació de persones com a treballadors d’inserció a través l’empresa de Càritas Menorca Mestral Inserció i Medi Ambient, que a més gestiona residus com a roba, aparells elèctrics i electrònics, estris, bicicletes, mobles… per a la seva reutilització i reciclatge.

De cara al futur Arbres d’Algendar continuarà creixent i consolidant-se. Entre els objectius que s’ha marcat l’entitat per a 2024 destaquen la millora dels espais dedicats a la formació i capacitació laboral al mateix temps que s’adeqüen les instal·lacions per a acollir visites guiades i activitats de voluntariat corporatiu en l’espai natural de les finques d’És Canaló, la recuperació de les cases de s’ Hort de Dalt, malparades en una torrentada fa uns anys, i Sant Antoni de S’*Aranjassa per a grups, entitats i empreses amb el propòsit de conscienciar sobre la importància mediambiental i patrimonial d’un espai natural com és el Barranc d’Algendar. «La idea és impulsar la creació i la gestió d’un Centre d’Interpretació que aculli els objectius anteriors. Per a això treballem i estem demanant la implicació de les administracions i la col·laboració social de les empreses que vulguin unir-se a aquesta iniciativa mediambiental, cultural i social», resum.

Juan Carlos Hernández, responsable de Negocio de BBVA Asset Management Europa, durante su intervención. Tolo Mercadal

Notícia del Diari de Mallorca


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip