Comunicat de Càritas Espanyola Càritas, com a entitat de l’Església que es compromet diàriament davant el drama de la mobilitat humana com el que ara torna a viure’s en aigües …

Càritas reclama generositat per acollir a Espanya als migrants del «Aquarius»


Comunicat de Càritas Espanyola

Càritas, com a entitat de l’Església que es compromet diàriament davant el drama de la mobilitat humana com el que ara torna a viure’s en aigües del Mediterrani a bord del buc “Aquarius”, se sent interpel·lada per una realitat que commou a l’opinió pública europea.

Càritas es posiciona sense titubejos al costat d’aquestes persones que són testimonis de mort, sofriment i dolor. Les biografies d’aquestes 600 persones que viatgen a bord del vaixell són similars a les quals cada dia es viuen en escenaris com a Tarifa, el Tarajal, les tanques o Síria.

Aquest degoteig intolerable de situacions inhumanes posa en evidència el fracàs d’unes polítiques migratòries orientades exclusivament al control de fluxos, que Càritas i altres organitzacions d’Església han denunciat reiteradament i davant les quals proposem un model alternatiu basat en el respecte dels drets humans de les persones en situació de mobilitat i l’establiment de vies segures d’accés als nostres països.

Per aquest motiu, Càritas reitera la seva disponibilitat a sumar els seus esforços en l’eventual acolliment d’aquests migrants al nostre país, en el marc d’un model humanitari basat en la protecció, la promoció i la integració a mitjà i llarg termini.

Així mateix, fa una crida a tota la ciutadania a actuar amb generositat, diligència, saviesa i amplitud de mires als nombrosos desafiaments plantejats per les migracions contemporànies, que queden tan patents en el cas d’aquest buc.

Urgeix, a més, a tots els Governs de la Unió Europea al fet que assumeixin des d’una òptica humanista els reptes i les oportunitats que les migracions plantegen, i al fet que abandonin aquesta visió que és la que ara marca les prioritats, com són el control de fluxos, l’externalització de fronteres o la condicionalitat de l’ajuda per al desenvolupament.

Es tracta d’un desafiament global que transcendeix les fronteres dels països membres i que, com a repte comunitari, no pot ser objecte de transacció política ni de conteses electorals tenyides d’insolidaritat o interessos a curt termini. Al contrari, el periple del “Aquarius” afecta la dignitat i als drets de tots nosaltres i no solament dels qui viatgen a bord del vaixell, la qual cosa reclama activar a Europa una mirada a llarg termini, perquè incideixi d’arrel en les causes de les migracions forçades.

Si de debò volem transformar el repte en oportunitat, la resposta passa, com proposa la campanya llançada pel papa Francesc el setembre de 2017, per “compartir el viatge” per promoure la cultura de la trobada entre els immigrants i les comunitats locals, convençuts que les migracions són una oportunitat per al desenvolupament dels pobles.


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip