Proposa encendre una espelma en el moment del sopar i donar suport a la campanya de solidaritat «Cada gest compta» de Càritas. En ple impacte sanitari i social de la …

Coronavirus: L’Església espanyola fa una crida a expressar la solidaritat amb els afectats en el Dia de l’Amor Fratern


Proposa encendre una espelma en el moment del sopar i donar suport a la campanya de solidaritat «Cada gest compta» de Càritas.

En ple impacte sanitari i social de la pandèmia del coronavirus, que està causant una greu precarietat social i un intens sofriment en tantes famílies del nostre país, l’Església espanyola, a través de Càritas, la Conferència Episcopal i els mitjans de comunicació Cope, Tretze TV i Ecclesia, conviden a viure la Setmana Santa en clau de fraternitat amb tots els afectats.

La celebració del Dia de l’Amor Fratern en el dia de Dijous Sant és un moment privilegiat, en aquests dies que celebrem com a Església la passió, mort i resurrecció del nostre Senyor Jesucrist, per a cridar a viure la fraternitat i fer vida real el manament nou de l’amor.

La fraternitat il·lumina l’esperança

Hi ha formes concretes d’expressar aquesta solidaritat i proximitat amb tots aquells que travessen per circumstàncies difícils a causa del coronavirus.

Una d’elles és el gest que Càritas i la Conferència Episcopal proposen per al dia de Dijous Sant sota el lema “La fraternitat il·lumina l’esperança”. Es tracta d’encendre una espelma en el moment de compartir el sopar, acompanyat d’una oració-benedicció.

Amb aquest gest es convida a unir-se a Jesús en el seu Últim Sopar i a tots pels quals Ell es dóna. En un dia on, a causa de l’aïllament, només hem pogut celebrar l’Eucaristia de manera virtual, aquest gest ens ajudarà a sentir-nos, si cap, més units entre nosaltres, més en comú-unió amb tots i amb tota la Humanitat que sofreix per aquesta pandèmia global. En encendre una espelma, ens unim en comunitat fraterna i il·luminem la Pasqua que esperem.

Suport econòmic a les persones més vulnerables

Un altre gest a través del qual és possible expressar en el Dia de l’Amor Fratern aquesta proximitat solidària amb els afectats davant l’impacte del coronavirus és canalitzar aquest compromís a través del suport econòmic a la campanya d’emergència “Cada gest compta” llançada per Càritas per a donar suport a les necessitats més urgents de les persones en situació més vulnerable.

Són innombrables les iniciatives solidàries que totes les 70 Càritas Diocesanes d’Espanya i cadascuna de les Diòcesis estan desenvolupant, sota el lema “La Caritat No Tanca” per a acompanyar les necessitats bàsiques dels qui es troben en condicions de major precarietat, com són, entre altres, les persones sense llar, els majors o les famílies amb escassos recursos.

Els efectes del Covid-19 en les condicions econòmiques i socials del país estan sent molt intensos i tot indica que, a causa de la crisi d’ocupació en cerns i la falta d’ingressos a la qual ja s’enfronten centenars de milers de famílies, les demandes de suport urgent es multiplicaran. En aquest escenari, els esforços d’acompanyament de Càritas estaran, com en ocasions recents, allà on les necessitats de les persones més fràgils siguin majors.

Fer memòria per a estimar servint

Cada Dijous Sant, l’Església fa memòria agraïda de l’Últim Sopar de Jesús amb els seus deixebles i d’aquesta experiència radical de l’amor fratern que Jesús va voler expressar en el gest del lavatori dels peus, que és expressió de l’amor fet servei.

No hi ha amor si no s’aprèn a conjugar el verb servir, si no s’està disposat a despullar-se de tot allò que destorba, sense posar-se als peus d’aquell que ens necessita.

En aquest Dia de l’Amor Fratern de 2020, quan Jesús ens convida a asseure’ns a la seva taula, a compartir el pa i la vida, a aprendre la lliçó del servei, és el moment en el qual aquest servei hem de centrar-lo de manera concreta en els colpejats pel coronavirus i, especialment, en els qui estan en situació de major vulnerabilitat i exclusió social davant la pandèmia.

Algunes actituds per a viure la fraternitat

Dins de la crida que Càritas i la Conferència Episcopal llancen per a viure enguany la jornada de l’Amor Fratern potenciant el valor de l’acolliment, s’apunten algunes actituds que poden ajudar a viure l’amor fraternal:

Mirada atenta per a descobrir la necessitat de l’altre, començant per aquells amb els qui compartim la llar i el confinament.

Humilitat per a reconèixer la mateixa vulnerabilitat i acollir l’afecte i la proximitat de l’altre.

Ajuda mútua. És l’hora d’una fraternitat intel·ligent, exemplar i creativa per a superar l’individualisme i descobrir que ens necessitem tots.

Compassió. Sentir amb l’altre i estar al costat compartint desànims i esperances.

Responsabilitat per a cuidar-se i cuidar a l’altre, assumint les conseqüències de les accions pròpies.

Gratuïtat. Estimar és donar, és donar-se, oferir el que sóc i tinc, encara que sembli insignificant.

– Acompanyar com a expressió de l’amor fet servei generós, lliurat i pròxim.

Orar contemplant a Crist en la seva Creu i mirant amb tendresa a tots els que sofreixen.

Esperança, la que ve de Crist ressuscitat, que il·lusiona i obre al futur perquè amb la Pasqua arriben dies de salvació i alegria.

Oració-benedicció

Així mateix, i a fi d’acompanyar l’encesa d’una espelma en el moment de compartir el sopar, Càritas i la Conferència Episcopal proposen una oració-benedicció:

Gràcies Senyor, perquè ens vas estimar fins al final, fins a l’extrem que es pot estimar: donar la vida per un altre.

Gràcies Senyor, perquè en l’últim sopar vas partir el teu pa i vi, per a sadollar la nostra gana i la nostra sigueu…

Gràcies Senyor, perquè en l’Eucaristia ens fas UN amb tu, ens uneixes a la teva vida, en la mesura en què estem disposats a donar la nostra…

Gràcies Senyor, perquè en el pa i el vi ens lliures la teva vida i ens omples de la teva presència.

Gràcies Senyor, perquè vas voler celebrar la teva entrega, entorn d’una taula amb els teus amics, perquè fossin una comunitat d’amor.

Beneeix el nostre sopar, Senyor; beneeix als nostres germans més fràgils i malalts amb els qui avui ens sentim especialment units; que la fraternitat il·lumini per a ells l’esperança.

AMEN

Tel. 971 36 10 01

#CadaGestoCuenta

#AmorFraterno


Logotip
Logotip
Logotip
Logotip